Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åby travbana. Bild: Nicklas Elmrin
Åby travbana. Bild: Nicklas Elmrin

Tre fall av misstänkt djurplågeri på Åbytravet – nu väcks åtal

Tre fall av misstänkt djurplågeri på Åbytravet leder nu till åtal. I samtliga fall handlar det om att hästar har sprungit barfota och därmed utsatts för skador.

De tre händelserna inträffade under travlopp på Åby travbana 2020 och 2021. Två av fallen har redan registrerats hos tingsrätten i Göteborg, det tredje är på väg, enligt åklagaren Carina Pedersen.

LÄS MER: Åbytravet satsar på casinoverksamhet

Inte kontrollerat hovarna

Av de två stämningsansökningar som registrerats och därmed blivit offentliga framgår det att de berörda travtränarna har underlåtit att kontrollera hovarnas kvalitet innan lopp och därefter valt att inte utrusta sina hästar mot skor. Barfotakörning i travlopp görs i allmänhet i syfte att förbättra hästens prestation och är i grunden inget regelbrott, med undantag för vintermånaderna.

I de tre aktuella fallen har dock skador upptäckts på hästarna efter loppen, enligt åklagaren. Det har handlat om så kallade fläkskador på hovväggen.

LÄS MER: Ulf Ohlson kollapsade – hyllar Sahlgrenskas personal

Finns skäl som räcker

Eftersom det setts blod på hovarna efter loppen har jourveterinär tillkallats. Skadorna har sedan rapporterats till länsveterinären och polisanmälts.

Nu väcks det åtal i de tre fallen.

– Det stämmer. Det finns skäl som räcker för väcka åtal i alla tre fallen. För tillfället vill jag inte ge några fler kommentarer, säger kammaråklagare Carina Pedersen.

Straffet för djurplågeri är böter eller fängelse i upp till två år.

De två travtränare som är föremål för de båda registrerade åtalen nekar till brott.

LÄS MER: Josefine har ett hästjobb -hästarna fyller hennes vardag

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.