Ett campingkök från tjugotalet är ett av föremålen på Bohusläns museums sportfiskeutställning som du kan se via datorn. Vill du gå på virtuell restaurang är det också möjligt. Sen kan du lära dig sjunga eller gå en kurs i mobilfotografering.
Ett campingkök från tjugotalet är ett av föremålen på Bohusläns museums sportfiskeutställning som du kan se via datorn. Vill du gå på virtuell restaurang är det också möjligt. Sen kan du lära dig sjunga eller gå en kurs i mobilfotografering. Bild: Cecilia Ahlsén, Bohusläns museum, Pinchos, Rickard Söderberg, Moderskeppet

Trött på tv, film och Facebook?

Håller du dig hemma, sjuk eller orolig att bli smittad? Har du sett allt på Netflix? Står snacket på Facebook dig upp i halsen? Gör något nytt! Internet tar hem världen till dig.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Om du måste hålla dig hemma på grund av Coronaviruset behöver du inte känna att du slösar bort din tid. Har du tillgång till internet kan du gå en kurs eller besöka platser långt borta utan att vara där fysiskt. Några förslag:

Besök ett museum

digitaltmuseum.se hittar du utställningar och föremål från svenska museer. Kolla på gamla sportfiskeprylar på Bohusläns museum, gamla skepp på Sjöhistoriska museet eller snälltågslok på Järnvägsmuseet.

Vill du ge dig utomlands så är artsandculture.google.com en bra start. Här kan du få en virtuell tur bland pyramiderna i Egypten, se bläckfiskar och ormar i sina glasburkar på Naturhistoriska museet i London, ta en guidad tur i Versailles eller till Banksys gatukonst.

ANNONS

Ät på restaurang

Hämtmat är lösningen om du vill gynna ditt lokala matställe men inte vara nära andra. Pinchos som var tidigt ute med att låta gästerna beställa mat med en mobilapp har anpassat appen efter nya tuffa tider. Du kan inte bara beställa hämtmat i den utan också besöka restaurangen virtuellt. Du äter alltså hemma men kan kan låtsas att du är där med hjälp av en 360-graders film. Det ska komma flera filmer så att du kan besöka olika rum.

Lär dig sjunga

Operasångaren Rickard Söderberg har tänkt på alla som måste sitta hemma. Han har gjort en kurs på Youtube där du kan lära sig sjunga. Sök upp Rickard Söderbergs Youtubekanal och börja med introduktionen till Sång i karantän. Blir det aktuellt med balkongsång i dina kvarter kommer du att förvåna grannarna.

Lär dig fotografera

Blir dina mobilbilder kass fast du köpte den dyraste kameramobilen? Har du en systemkamera men vet inte hur du ska ställa in den? Gillar du att filma men vet inte hur du ska klippa ihop filmen? Moderskeppet.se har hjälp. Här finns kurser om allt som har med foto, video, illustration och design att göra. Det går att prova gratis i en vecka. Just nu är det gratis för gymnasier, folkhögskolor och högskolor. Det finns också en gratis kurs för lärare, i distansundervisning.

ANNONS

Moderskeppets kurser är på svenska och det finns support om du kör fast.

ANNONS