Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tomas Sjödin - författare, pastor i Smyrnakyrkan och GP-krönikör.

Tomas Sjödin: Tomas Sjödin: Årets ord är volontär

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Om några dagar är det dags att räkna ihop 2015 och det är lätt att konstatera att det varit ett år av stora utmaningar. Mer än 150 000 medmänniskor har sökt sig till vårt land för att möjligen hitta en framtid värd namnet.

När Oxford Dictionary korade årets ord blev det för första gången en tecknad symbol, en så kallad emoji som föreställer ett ansikte med glädjetårar. Inget tokigt val med tanke på hur dessa symboler används, men hade jag fått välja hade jag tagit ordet volontär. Ordet har naturligtvis inte uppstått under detta år, men det har fått en ny och starkare innebörd. Knappast kan något vara mer hoppfullt att se än det tidvatten av god vilja som stigit i takt med att utmaningarna i vårt samhälle blivit större. Berättelserna om hur olika organisationer lagt ut nödrop på sociala medier om att det behövs hjälpande händer och fått hundratals och tusentals svar, avlöser varandra. Detta är hoppfullt av flera skäl. Dels för att situationen inte är hanterbar utan civilsamhällets medverkan, och dels för att det frivilliga, oavlönade arbetet gör någonting med den som ger. Någonting som handlar om våra liv, om känslan av meningsfullhet och betydelse. Genom att ge bort sin tid, sin kärlek, sina pengar blir man på något bakvänt sätt en rikare människa.

Livet hotas när man börjar mäta det utifrån vad det ger tillbaka, men det vinns där vinningen får kvitta.

Enligt Wikipedia är en volontär är en person som erbjuder sina tjänster frivilligt och utan att kräva någon betalning, oftast organiserat genom en frivilligorganisation. I den korta ordförklaringen finns något väldigt spännande: Att ge utan förväntan om att få något tillbaka, inte ens ett tack, göder vår generositet. Generositet är en hållning, någonting man är mer än något man gör. Och man blir generös genom att vara generös.

Någon har sagt att det enda sättet att få en vettig relation till sina pengar är att ge bort dem. Tänk om det är på samma sätt med tid och engagemang? Att ju mer man ger, ju mer generös man är, desto mer har man att ge vidare. Och detta av ett enda skäl, att man själv förändras längs vägen. Och även om jag vet att ni som gjort volontärinsatser inte engagerat er för att bli tackade, att det är bara det självklara handlandet i ett samhälle där några har mer och andra mindre, så framför jag på detta sätt ett stort och varmt tack. Era små och stora insatser har byggt något vackert, ett lysande monument av värme och kärlek i en värld som just nu fryser.

Och när detta skall sägas sviker orden. Jag nöjer mig med en  #GråtSkrattSmiley.