Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Pontus Lundahl

Tobé vill undvika en ny katastrof med hårdare tag

Valet för fem år sedan var en katastrof för Moderaterna. Att partiet satsar på helt nya namn är därför fullt begripligt. De utspel toppnamnet Tomas Tobé gjort hittills antyder att planen är att försöka vinna väljare i gränslandet mot SD.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Att Moderaterna, här på hemmaplan, under de senaste åren tappat en hel del väljare till Sverigedemokraterna är väl känt.

Att de två partierna har väldigt olika syn på EU är också ett faktum. Medan Moderaterna varit ivriga påhejare av Europasamarbetet har Sverigedemokraterna velat lämna unionen.

Valstrategerna har nog tänkt både en och två gånger på hur partiet ska positionera sig

Lägg därtill att Moderaterna i förra EU-valet fick 13,7 procent av rösterna – i ett läge då man styrde landet och aspirerade på att vara största parti – så har du något man nog måste vara politiker för att kunna kalla "en utmaning".

LÄS MER: Tomas Tobé vill satsa på brottsbekämpning i Europa

Alla gamla åkte ut

De moderata valstrategerna har alldeles säkert tänkt både en och två gånger på hur partiet bäst ska positionera sig i EU-valet. Lita på att klassiska moderata Europafrågor funkar? Försöka täppa till lite mot SD?

Ingen av de gamla parlamentarikerna får förnyat förtroende. Christofer Fjellner åker hem för att leda partiets idéarbete, men alla landar inte lika snyggt. Petningen av Anna Maria Corazza Bildt väckte visst rabalder.

Istället är det Tomas Tobé och Jessica Polfjärd som ska lyfta partiets siffror. Båda två är tidigare talespersoner i olika sakfrågor och kända namn för de som följer inrikespolitiken noga – men om de går hem i stugorna vet vi ännu inte.

LÄS MER: EU-valkompass 2019: Vilket parti passar dig?

Vill möta populism med sakpolitik

Tomas Tobé var partisekreterare under Anna Kinberg Batra och sedan partiets rättspolitiske talesperson och har i de rollerna stakat ut en riktning mot hårdare tag. De utspel han hittills gjort som toppnamn i EU-valet talar samma språk.

Tomas Tobé vill stoppa kriminella ligor från att jobba över gränserna

Moderaterna, som tidigare varit ett parti som hyllat den fria rörligheten, tog ju under förra året ställning för att verka för ett nationellt tiggeriförbud. Nu talar Tomas Tobé om att stoppa kriminella ligor från att jobba över gränserna och att man borde kunna utvisa EU-medborgare som begår brott. I en DN-intervju utesluter han inte skärpta passkontroller vid svenska gränser.

I en debattartikel i Aftonbladet lyfte han nyligen samma fråga. Där skrev han också att man måste möta populisterna med sakfrågor och inte "tomt poserande".

Och det är förstås precis det han försöker göra med den typen av utspel. Hur det lyckas återstår att se.