Tillbaka till rötterna med Kinberg Batra

Fredrik Reinfeldts parti känns avlägset när Moderaterna tar avstamp mot 2018. Och det finns mer än en anledning till det.

ANNONS
|

Att applåderna aldrig vill ta slut när partiledaren Anna Kinberg Batra i sitt tal säger att tiden är förbi då Moderaterna delegerar skolfrågorna till andra. Markeringen – inte bara mot Jan Björklund, utan kanske i första hand mot Fredrik Reinfeldt – går hem bland partivännerna.

Att man känner igen partiet igen, är en kommentar jag hört flera gånger under Sverigemötet i Malmö. "Vi har gått tillbaka till rötterna", som en skånsk kommunpolitiker jag talar med uttrycker det.

Och visst, det är långt mellan "flyktingpaus" och "öppna våra hjärtan". Och att fokus ligger på klassiska moderata frågor som ordning och reda, hårdare straff och fler poliser är tydligt.

ANNONS

Även om det också finns en integrationspolitik för att bättre ta hand om de som kommit till Sverige, så är den hårdare migrationspolitiken som är det tydligaste inslaget i Moderaternas nya politik på området.

Men det finns fler skäl till att hon gör upp med Fredrik Reinfeldts regeringstid.

På ett seminarium som handlar om hur man vinner unga väljare säger partiets analyschef Per Nilsson att "man måste berätta vad som är fel i Sverige – och man måste göra det riktigt bra, så att folk mår dåligt. Sedan ska man berätta vad man ska göra åt det."

Och det som är fel i Moderaternas Sverige är att skolorna är för dåliga, att ambulanser och polisbilar attackeras i utanförskapsområden, att tillväxten bromsas av att det finns alldeles för få bostäder.

Men att det behövs 700000 nya bostäder, som statliga Boverket bedömer, kan ju inte rimligtvis gå att skylla enbart på en regering som suttit i ett och ett halvt år.

Skolorna överpresterade inte heller på Jan Björklunds tid och de flesta bedömare skulle nog säga att det utanförskap som Anna Kinberg Batra nu talar så varmt för att göra någonting åt snarare ökade än minskade under Fredrik Reinfeldts regeringstid.

ANNONS

"Sverige ska fungera" står det på stora skyltar intill den moderata partiledaren. Det är visserligen en lite mer framåtsyftande variant på Socialdemokraternas tema från förra valrörelsen, att "någonting håller på att gå sönder i Sverige".

Men ändå: påståendet bygger på att det inte fungerar i dag och det är svårt att teckna bilden av att det mesta är snett i Sverige utan att dra med den förra partiledaren och statsministern i fallet.

Sedan finns det ju förstås påtagliga politiska skillnader. Under Alliansregeringen var jobbskatteavdragen universalreceptet för att få fler i arbete. "Det ska löna sig att arbeta" var den vanligaste parollen och inkomstskatterna sänktes under de åtta regeringsåren i flera steg. Av det hör man ingenting nu.

Under seminariet om hur man når unga väljare konstaterar analyschefen Per Nilsson att det inte alls är säkert att framtidens viktigaste konfliktlinje handlar om skattenivåer – utan att det kanske snarare är om värderingsfrågor striden kommer att stå. Kanske redan 2018.

Moderaterna kommer att lägga sin kraft på fram till valet på fem områden, säger Anna Kindberg Batra under sitt tal som avslutar Sverigemötet. Skolan är ett. Tryggheten, som ska ordnas bland annat med hårdare straff, ett annat. Ekonomin, med åtstramning i bidragspolitiken finns också med.

ANNONS

Medlemmarna är nöjda, applåderar och känner igen sig.

Fakta: Plan för Sverige

Under Sverigemötet lanserade Moderaterna sin "Plan för ett starkare Sverige", som innehåller de fem områden partiet ska satsa på till valet 2018.

Ekonomin. Ska stärkas bland annat genom en uppstramning i bidragssystemet.

Skolan. Här vill Moderaterna bland annat utöka undervisningstiden. Staten ska också kunna ta över skolor som inte håller måttet.

Bryta utanförskapet. Lägre trösklar in till arbetsmarknaden är en del.

Tillväxt i hela landet. Bostadsbyggande och energifrågan i fokus.

Trygghet. Moderaterna vill ha fler poliser och hårdare straff för attacker mot polis och räddningstjänst.

ANNONS