Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Texas och 17 delstater vänder sig till HD för att överklaga

Texas får med sig sjutton delstater och överklagar valresultatet till Högsta Domstolen.
– Det här är den stora saken, twittrar Donald Trump. Men HD väntas avslå. På måndag avgör elektorerna.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

HD avslog häromdagen en republikansk begäran att Pennsylvanias brevröster skulle underkännas. Men nu har Texas republikanske justitieminister Ken Paxton beslutat att försöka få HD att blockera vågmästarstaterna Georgia, Wisconsin, Michigan och Pennsylvania att delta när elektorerna skall avlägga sina röster för Joe Biden.

Texas har vunnits av Donald Trump liksom de sjutton delstater som hänger på Texas överklagande till HD.

Trump meddelar att han själv kommer att vara aktiv och att han i detta fall har hjälp av sin nye advokat John Eastman. Hans personlige advokat Rudy Giuliani är sjuk i corona och har just skrivits ut från en veckolång sjukhusvistelse. Flera i Trumps juridiska team har också testats positivt för covid-19.

Donald Trump har själv utsett tre av domarna i HD, en av dem är Amy Coney Barrett. Bild: Alex Brandon
Donald Trump har själv utsett tre av domarna i HD, en av dem är Amy Coney Barrett. Bild: Alex Brandon

LÄS MER: HD grusade Donald Trumps sista möjlighet

Talar om ett ”vi”

Donald Trump vill inte ha att göra med nederlaget då brevrösterna överklagades i Pennsylvania. HD avslog denna begäran. Men han ställer sig inte bara bakom den nya Texas-ledda aktionen utan säger att han aktivt deltar. Han talar också om sig själv som ”vi” för att skapa intrycket av att han leder en större rörelse.

Att HD skulle gå på Donald Trumps och Texas-alliansens linje är uteslutet. Det troliga är att HD avslår utan att ens låta ärendet föredras. Den republikanske senatorn Ted Cruz har lovat Trump att tala inför HD men lär inte få den möjligheten. Det var Cruz som inför valet 2016 kallade Trump för ”en patologisk lögnare.”

Att Trump in i det sista gör allt som är möjligt för att valresultatet skall underkännas hänger inte samman med att han tror att han skall kunna vinna. Alla juridiska turer har utnyttjats och överklaganden i ett femtiotal domstolar har redan avslagits. I vissa fall har ärendena gått upp till delstaternas högsta domstolar och underkänts även där. USA:s högsta domstol behandlar inte heller denna typ av delstatliga frågor.

LÄS MER: Donald Trumps kryphål för att så misstanke

Gör allt för att underminera

Men Trumps syfte är att på alla sätt underminera Joe Bidens seger för att kunna beskriva honom som en illegitim president som vunnit på valfusk. Trump försökte även underminera Barack Obama och då var hans strategi att lögnaktigt hävda att Obama inte var född på Hawaii utan i Kenya och att han därför inte var en laglig president.

Men denna gång har Donald Trump gått så långt att han inte bara underkänner det amerikanska valsystemet utan dessutom försöker att sätta ett grundskott i hela demokratin. Justitieminister Bill Barr – som utsetts av Trump – har redan fastslagit att inga oegentligheter förekommit som förändrar valresultatet. Republikanska valansvariga i Georgia – som röstade på Trump i presidentvalet – har konstaterat att valet i delstaten har gått rätt till. Domstolar har hanterat överklaganden och inte funnit några bevis för valfusk. Att Trump nu även drar in HD – där tre av domarna utsett av honom själv och där majoriteten är konservativ – innebär att han till sist ifrågasätter också denna högsta juridiska instans när den avslår.

Trump uppmanar nu republikaner i representanthuset – som formellt räknar elektorerna den 6 januari – att inte godkänna resultatet trots att det certifierades i delstaterna den 8 december, dagen som kallas ”safe harbor”.

Den 5 januari hålls två senatsval i Georgia sedan ingen av kandidaterna lyckats nå den nödvändiga majoriteten i valet den 3 november. Donald Trump manar republikanerna att rösta för att ta hämnd på presidentvalet. Samma röstmaskiner används den 5 januari som den 3 november och röstsammanräkningen är densamma. Om republikanerna vinner kommer inte Trump att hävda valfusk.

LÄS MER: Trump hoppas på HD för att få riva röster