Amerikanska soldater assisterar vid evakueringen av människor ut ur Afghanistan vid Kabuls internationella flygplats den 20 augusti.
Amerikanska soldater assisterar vid evakueringen av människor ut ur Afghanistan vid Kabuls internationella flygplats den 20 augusti. Bild: Lance Cpl. Nicholas Guevara

Terrorhotet tillbaka för USA i Afghanistan

Det skulle inte få hända. Nu sker det innan USA ens har lämnat landet. Rädslan för terrorattacker hänger över evakueringen från Kabul. Kriget slutar inte med dödligt kaos och hot.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ett 20-tal personer har dött i och kring Kabuls flygplats på en vecka efter talibanernas maktövertagande och omkring 17 000 personer evakuerats. Det var söndagens facit. Ett svenskt Herculesplan landade. En första grupp personer med anknytning till Sverige kom till Arlanda på eftermiddagen.

Svenska försvarmaktens Hercules på Kabuls flygplats på söndagen.
Svenska försvarmaktens Hercules på Kabuls flygplats på söndagen. Bild: Försvarsmakten

USA har anlitat civila flygbolag för att öka trafiken från anslutande flygplatser. President Joe Biden har satt 31 augusti som slutdatum för det militära uttåget. Men operationen drar ut på tiden och amerikansk militär kan komma att bli kvar.

Tusentals soldater från USA, Storbritannien och allierade länder finns på och kring flygplatsen. Men de utländska trupperna har liten eller ingen kontroll utanför murarna och på tillfartsvägen. I trängsel, köer och oro har människor hindrats i talibanernas många posteringar.

ANNONS

Helikoptrar har satts in för att hjälpa hundratals flyende. Men det förslår inte långt när antalet är så stort och läget spänt och ovisst. Britter beskriver det som extremt utmanande. USA:s och Tysklands ambassader varnar sina medborgare från att resa till flygplatsen på grund av potentiella säkerhetshot utanför portarna på Kabul flygplats och talibanernas allt strängare kontroller.

Biden diskuterat terrorbekämpning

Enligt en källa i Vita huset har Joe Biden och hans rådgivare diskuterat "terrorbekämpning" i Afghanistan, även mot IS.

Terrorsektens afghanska gren har drabbats av förluster och decimerats. Men den har genomfört flera omfattande dödliga attentat i städer som Kabul. Fundamentalistiska talibaner är nu i ledningen, med nationell inriktning. Men det befaras även gynna IS och internationell terrorism.

Det var talibanernas maktinnehav och stöd till al-Qaida som fick USA att inleda sitt krig 2001. Enligt avtalet som talibanerna träffade med Trump-administrationen förra året om ett amerikanskt tillbakadragande ska terrorister inte verka från afghansk mark. Men nu har talibanerna en koppling till al-Qaida trots att Biden hävdar att terrorgruppen är borta från Afghanistan.

Khalil Haqqani, från det av USA terrorstämplade nätverket Haqqani, uppges nu ansvara för säkerheten i Kabul. Han har setts i kretsen av talibanernas grundare Mullah Abdul Ghani Baradar, som nu är i huvudstaden för samtal om att inrätta en ny ”inkluderande” regering.

ANNONS

Abdul Qahar Balkhi från talibanernas kulturkommission säger till Al Jazira att det är mycket olyckligt för människor att rusa till flygplatsen. ”Vi har tillkännagivit en allmän amnesti för alla i säkerhetsstyrkorna... Denna rädsla och hysteri som har ägt rum är ogrundad”, hävdar han.

Men talibanrörelsen talar inte med en röst och vittnesmål och rapporter ger en annan bild av vad som händer bortom uttalanden och löften.

Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair är mycket kritisk till USA:s och alliansens tillbakadragande från Afghanistan.
Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair är mycket kritisk till USA:s och alliansens tillbakadragande från Afghanistan. Bild: Frank Augstein

Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair varnar för att talibanernas återkomst kommer att få "varje jihadistgrupp runt om i världen att jubla". På sin hemsida skriver han att beslutet om den hastiga reträtten var "tragiskt, farligt, onödigt" och att det undergräver västvärldens mål. Han anklagade USA:s president för att ha motiverats av "en obekväm politisk paroll om att avsluta de eviga krigen”.

Joe Biden har sagt att USA inte kan bekämpa terrorister på 20 år gamla arenor, att hoten har flyttats till områden som Mellanöstern och Afrika. Men så sent som i fredags var han tydlig med att han även efter att ha lämnat Afghanistan kommer att fokusera på antiterrorism var än hoten finns tillsammans med allierade.

Den 57 medlemmar stora organisationen för islamiskt samarbete lovade på söndagen att hjälpa till att uppnå fred i Afghanistan. Organisationen uppmanade ”det blivande afghanska ledarskapet” och det internationella samfundet att arbeta tillsammans för att se till att Afghanistan aldrig mer används som en plattform eller en fristad för ”terrorister”.

ANNONS

Rysslands och Turkiets presidenter har kommit överens om att samarbeta om Afghanistan, med betoning på att bekämpa terrorism och narkotikahandel. Inget talar för att kriget mot terrorismen är över för USA i Afghanistan, med allt vad det innebär av amerikansk närvaro i luften och på marken i form av CIA-operatörer och specialförband. Det kriget har inget slut i sikte.

LÄS MER: Kan det bli fred med talibanerna vid makten?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS