Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Riksdagens talman Andreas Norlén (M) håller pressträff om regeringsbildningen i riksdagens presscenter. Bild: Henrik Montgomery/TT

Talmannen föreslår Löfven som statsminister

Talmannen Andreas Norlén föreslår att riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister. Trots att allt pekar på att även detta förslag kommer att röstas ned.

– Jag kommer att föreslå Stefan Löfven som statsminister. Han har för avsikt att bilda regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger Andreas Norlén.

Stefan Löfven accepterar att riksdagen röstar om honom, enligt talmannen.

Förslaget till statsminister och regering kommer att bordläggas i kammaren och omröstningen sker först på fredagen. Allt pekar på att Stefan Löfven kommer att röstas ned eftersom både Centerpartiet och Liberalerna har meddelat att de tänker rösta nej. Detta efter att det i början av veckan stod klart att försöken att få till ett blocköverskridande samarbete mellan S, MP, C och L misslyckats.

Norlén lägger med andra ord återigen fram en statsministerkandidat som han i praktiken vet kommer att röstas ned.

- Det finns en logik i det, för talmannen gäller det att driva processen framåt. Han har ju gett uppdraget till Löven att försöka hitta en regeringsformation och det har inte fungerat. Logiken i den här processen ser ut som så, att ju närmare en fjärde och helt avgörande omröstning man kommer, desto skarpare blir läget, sade Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till TT på tisdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.