Ett historiskt handslag, vid det tredje mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un, i gränsbyn Panmunjom.
Ett historiskt handslag, vid det tredje mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un, i gränsbyn Panmunjom. Bild: TT bild

Tövädret slut – hot och osäkerhet på Koreahalvön

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un träffades för två år sedan. Det var ett osannolikt möte och början på en vänskap, enligt amerikanen. Nu är relationerna spända med hot och osäkerhet på Koreahalvön.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ett propagandakrig. Brutna telefonkontakter. Ett underförstått nordkoreanskt hot om att störa det amerikanska presidentvalet. Dessutom: medan samtalen mellan USA och Nordkorea om nedrustning gått i stå känner sig Kim Jong-Un inte längre bunden av det ensidiga provstoppsavtalet och öppnar för nya kärnvapenprov.

Det ger en mörk bild av tvåårsdagen av det första mötet mellan Donald Trump och nordkoreanen och de utfästelser som gjordes den 12 juni 2018 i Singapore. Förutom att ta hem döda från Koreakriget skulle de etablera nya förbindelser för fred och välstånd, och med förenade krafter bygga en bestående säkerhet. Nordkorea lovade att verka för en fullständig avveckling av kärnvapen på den koreanska halvön.

ANNONS

Vid ett andra möte i Hanoi i februari förra året tyckte Trump att det var fantastiskt att träffa Kim igen. Nordkoreanen var inte pessimistisk, men tyckte det var för tidigt att säga om en överenskommelse kan nås. Mötet slutade dock abrupt i förtid.

Fyra månader senare sågs de igen i gränsbyn Panmunjom, där stilleståndsavtalet träffades 1953 – inget fredsavtal efter Koreakriget finns. Trump tog ett historiskt kliv över demarkationslinjen in på nordkoreansk sida tillsammans med Kim och uttryckte sig uppskattande.

Vändningen kom i ett nyårstal

Vändningen dem emellan kom 2018 när Kim Jong-Un i ett nyårstal plötsligt sträckte ut en hand. Det hade föregåtts av prover med kärnvapen och långdistansrobotar. Trump hotade “den lille raketmannen” med att utplåna Nordkorea om provokationerna inte upphörde. Envåldshärskaren över det slutna landet med 25 miljoner invånare svarade i ett tonläge som gav eko från det kalla kriget. Den verbala pingpongduellen mellan dem 2017 skrämde omvärlden för en konflikt med massförstörelsevapen.

För Sydkorea, med närmare 30 000 amerikanska soldater i landet, skulle även attacker med konventionella vapen vara förödande. Omkring hälften av den sydkoreanska befolkningen på 50 miljoner människor finns i och kring Seoul, inom skjutavstånd från nordkoreanskt artilleri.

Men Kim Jong-Uns oväntade nyårstal blev början på ett töväder: nordkoreanska idrottare och ledare kom till vinter-OS i Sydkorea. President Moon Jae-in hade flera möten med den nordkoreanske ledaren, och det fanns hopp om försoning och på sikt kanske en återförening. En märkbar avspänning skedde, noterade Sverige militära observatörer i Panmunjom.

ANNONS

Men just nu är det återigen spänt och ovisst. För Trump är nordkoreanen en vän, men vad han egentligen tycker – med andra större problem på närmare håll – är en annan sak.

Nordkorea har de senaste månaderna genomfört flera provskjutningar. Och i tisdags bröt landet all kommunikation med Sydkorea i protest mot att nordkoreaner som har flytt fick propagera mot Kim Jong-Un, bland annat om brott mot mänskliga rättigheter. USA har uttryckt besvikelse över den nordkoreanska åtgärden.

Nordkoreanska UD har svarat, enligt nyhetsbyrån KCNA, att Washington bör "hålla tand för tunga och först tänka på sina inre angelägenheter" för att, som det heter, säkerställa att presidentvalet i november kan genomföras smidigt.

Matbrist och undernäring i Nordkorea

En förklaring till Kim Jong-Uns reaktion är missnöje med de ekonomiska sanktionerna. Pandemin har också förvärrat en redan katastrofal situation. Enligt FN:s särskilda utredare i landet, Tomas Ojea Quintana, breder matbrist och undernäring ut sig bakom en stängd gräns mot Kina och andra åtgärder mot smittspridning. Rapporter finns om att allt fler är hemlösa, även barn, och stigande priser på mediciner.

Ett ökande antal familjer äter bara två gånger per dag och vissa svälter, enligt Tomas Ojea Quintana som uppmanar FN:s säkerhetsråd att ompröva sanktionerna. Enligt FN:s mat- och livsmedelsprogram WFP är omkring tio miljoner nordkoreaner i behov av humanitär hjälp.

ANNONS

I ett så desperat läge ökar risken för att en pressad diktator försöker visa styrka genom att hota med det enda han anser vara en garanti för få behålla makten, sina vapen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS