Flera spår står tomma och avgångar är inställda efter tågolyckan i Sävenäs imorse.
Flera spår står tomma och avgångar är inställda efter tågolyckan i Sävenäs imorse. Bild: Annelie Moran

Så påverkas tågtrafiken av olyckan vid Sävenäs

Tre stora och vältrafikerade tågsträckor från Göteborg påverkades av olyckan vid Sävenäs – men på tisdagseftermiddagen började tågen rulla igen.
– Som alltid efter längre stopp får man räkna med trassel och förseningar, säger Katarina Wolffram vid Trafikverket.

ANNONS
|

Den del av Centralstationen som vanligtvis har frekventa ankomster och avgångar från Västra Stambanan, Bohusbanan och Vänersborg låg under tisdagsförmiddagen stilla. Bara de olika tågbolagens informatörer finns på plats och ett fåtal resenärer passerar. Tågolyckan i Sävenäs har påverkat tågtrafiken långt från den nu avspärrade bangården.

På Västtrafiks störningsjour räknar de med att tågstoppet kan bli långdraget.

– Vi räknar kallt med att det här kommer att hålla på hela dagen, kanske till och med flera dagar, säger Christian Blomqvist, störningskoordinator.

Vid 15.30-tiden började en del av tågtrafiken rulla så sakteliga igen.

– Tåg mot Stockholm har släppts i väg och även mot Trollhättan har det börjat lossna. På Bohusbanan mot Uddevalla tycks det dock fortfarande vara störningar, sa Katarina Wolffram. presskommunikatör vid Trafikverket vid 17-tiden.

ANNONS

Flera avgångar ersätts med buss, på andra väntar förseningar eller att avgången ställs in.

– Det är viktigt att man kollar med sitt resebolag för att få besked, betonar, hon.

Katarina Wolffram säger att man måste räkna med att det kan ta tid innan tågtrafiken rullar som vanligt igen.

– Som alltid efter längre och större stopp blir det trassel och förseningar, det tar tid innan allt hamnar rätt igen.

Och fler stopp kan inte uteslutas.

– Vi står i ständig kontakt med räddningstjänsten – det kan bli nya avbrott om räddningsarbetet kräver det, säger Katarina Wolffram.

LÄS MER:Tankvagnar med farligt gods har spårat ur – explosionsrisk

Alexandra skulle åka hem efter att ha jobbat natt, men får leta upp en ersättningsbuss mot Alingsås istället.
Alexandra skulle åka hem efter att ha jobbat natt, men får leta upp en ersättningsbuss mot Alingsås istället. Bild: Annelie Moran

Alexandra Abrahamsson är en av de få som på tisdagsförmiddagen går förbi spåren, som antingen är tomma eller har stillastående vagnar. Hon har jobbat natt och skulle åka hem till Alingsås när hon fick sms av sin man om tågproblemen. Nu siktar hon på ersättningsbussarna i Nils Ericsonterminalen i stället.

– Jag stannade kvar i stan ett litet tag till och nu passar det bra att åka till Allum i stället, säger hon.

Västtrafik har satt in ersättningsbussar mot Ytterby, Lerum och Älvängen, där tågen ska ta vid. På Nils Ericsonterminalen står fortfarande några pendlare och väntar på att få åka till Älvängen.

ANNONS

LÄS MER:Sjukhus och vårdcentraler i beredskap – besök avbokade

Gert Norell har fått vänta i över tre timmar för att komma med ersättningsbuss mot Vänersborg.
Gert Norell har fått vänta i över tre timmar för att komma med ersättningsbuss mot Vänersborg. Bild: Annelie Moran

Gert Norell har vid halv tiotiden på tisdagsförmiddagen väntat sedan klockan sex på ersättningstrafik för att kunna ta sig till sin arbetsplats i Vänersborg.

– De bussar som har kommit har blivit fulla. Det är ordningsvakter här som stoppat när det blivit för fullt och det är ju bra. Men de borde kunna få fram bussar lite tidigare, säger Gert Norell.

Han tar ändå förseningen med ro eftersom och menar att det inte är någon idé att stressa. Lite längre bort står Agnes som är på väg till sin andra dag i skolan i Trollhättan.

– Som tur var så var jag ute i god tid. Jag har väntat i en timme nu och nu ser det ut som att det börjar lätta upp, säger hon och hoppas komma med en ersättningsbuss som ska dyka upp några minuter senare.

Agnes har väntat på ersättningstrafik i en timme, men hoppas det är hennes tur när nästa buss dyker upp.
Agnes har väntat på ersättningstrafik i en timme, men hoppas det är hennes tur när nästa buss dyker upp. Bild: Annelie Moran

Christian Blomqvist berättar att Västtrafik har satt in skytteltrafik under morgonen, men att sena besked ledde till svårigheter åt Vänersborgshållet.

– Där har det varit betydligt sämre med ersättningsbussarna. Vi fick ett sent besked av de som kör tågen och innan dess kunde vi inte beställa ersättningstrafik, säger han och tillägger att många bussar redan hade satts in för att ersätta trafik åt Lerumshållet när beskedet kom.

ANNONS

Under eftermiddagen väntar ytterligare en anstormning av kollektivtrafikresenärer.

– Vi har redan börjat planera för eftermiddagen och hoppas vara väl rustade när rusningen sätter igång, säger Christian Blomqvist.

Trafikverket fick under tisdagseftermiddagen tillåtelse från räddningstjänsten att köra tåg förbi olycksplatsen, efter att säkerhetsområdet minskats från 600 till 100 meter.

– De har sagt att det är okej att trafiken får gå, men rent tekniskt funkar det inte än. Elen har varit helt avstängd under tiden, och då behöver man ta det i olika etapper innan man kan köra i gång, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

Tågen söderut, exempelvis Kungsbackapendeln, har alltjämt kunnat köras under tisdagen.

Västtrafik fick sätta in skyttelbussar till Ytterby, Lerum och Älvängen för att kompensera för de stillastående tågen.
Västtrafik fick sätta in skyttelbussar till Ytterby, Lerum och Älvängen för att kompensera för de stillastående tågen. Bild: Annelie Moran

Tågen mot Stockholm påverkas i hög grad. En del omdirigeras via Borås, enligt SJ, men andra tvingas vända i Herrljunga eller Alingsås. Därifrån får resenärerna förlita sig på den lokala kollektivtrafiken för att ta sig vidare.

– Det finns inga ersättningsbussar. Hade det funnits hade vi satt in dem. Det har flera orsaker, bland annat för att det är hög efterfrågan och vägar är avstängda, säger Stephan Ray, presstalesman på SJ.

De har valt att informera alla resenärer som har biljetter på tåg som berörs för att ge dem möjlighet att boka om eller av gratis.

ANNONS

– Eftersom vägar är stängda och det är ont om ersättningstrafik så finns det hög risk för trängsel om man behöver byta till annat färdsätt.

Han fortsätter:

– Resenärerna behöver verkligen fundera över om man verkligen behöver genomföra sin resa idag med de förutsättningar som finns.

Han råder resenärerna att titta på sj.se eller i SJ:s app för att få information om hur det ser ut på de olika avgångarna.

MTR har något färre avgångar mellan Göteborg och Stockholm och, enligt deras pressansvariga Maria Hansson, har även några av deras avgångar ställts in och resenärer har bokats om till andra avgångar. Men nu tar buss och taxi deras resenärer vidare till Göteborg från Alingsås och Herrljunga.

– Det är lite ovisst hur det blir i eftermiddag, men vi uppmanar våra resenärer att hålla sig uppdaterade via sms från kundtjänst, säger Maria Hansson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS