Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydafrikansk virusvariant sprids i Västerås

20 fall av den virusstam som först upptäcktes i Sydafrika har konstaterats i Västerås, Västmanland. Fallen kan inte kopplas till resor. Smittskyddet i regionen befarar nu att fler fall kan följa.

Den variant av coronaviruset som först upptäcktes i Sydafrika verkar vara mer smittsam än andra virusstammar. Nu sprids virusvarianten i Västmanland. 20 fall har konstaterats.

– Det är främst spridning inom familjer och på arbetsplatser, säger Emeli Månsson, tillförordnad smittskyddsläkare i Västmanland.

Först i landet

Regionen är därmed först i Sverige att ha en smittspridning av varianten, som inte kan kopplas samman med resor. Men än så länge verkar smittspridningen begränsad till ett kluster, enligt Emeli Månsson.

De prover som nu bekräftar klusterspridningen i Västmanland togs för cirka två veckor sedan.

– Vi jobbar fortfarande med smittspårning runt det här klustret och jag tror vi kommer att bekräfta fler fall med koppling till det.

Alla positiva provsvar screenas kontinuerligt för att se vilken variant av coronaviruset det är som sprids. Den screeningen ger inga signaler om att den sydafrikanska varianten verkar sprida sig vidare i Västmanland i någon större omfattning.

– Det är betryggande att vi vet att den screening som gjorts av alla positiva prov bara visar några enstaka procent som har just den här varianten, säger Emeli Månsson.

LÄS MER: Vårdpersonal ratade 600 doser av Astra Zenecas vaccin

Västmanlands smittskydd betraktar utbrottet som relativt begränsat till ett specifikt kluster men arbetar nu med utökad smittspårning för att se om varianten spridits vidare.

LÄS MER: Dödssjuka Lotta vill vaccineras – nekas trots läkares vädjan

Studie fick vaccination stoppad

En sydafrikansk studie på 2 000 individer har visat att Astra Zenecas vaccin inte verkar ge ett lika effektivt skydd mot virusstammen med namnet B.1.351. Efter att studien presenterades stoppade landet tillfälligt vaccinationen med Astra Zenecas vaccin.

Efter att den sydafrikanska studien blev känd har även WHO kommenterat resultaten. Organisationen menar att man inte ska dra förhastade slutsatser av studien och att det fortfarande finns goda skäl att tro att Astra Zenecas vaccin fortfarande erbjuder gott skydd mot allvarligare sjukdom, även när det gäller den sydafrikanska virusstammen.

Mycket är okänt kring de nyare varianterna av coronaviruset som uppstått, enligt Emeli Månsson.

– Det ärliga svaret är att vi vet alldeles för lite om de här virusvarianterna. Det gör att vi måste ta höjd, intensifiera smittspårning och uppmana de som fått sjukdomen till smittspårning, säger hon.

LÄS MER: Stora skillnader i dödsfall mellan Göteborgs stadsdelar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.