Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sverigedemokraterna blir tredje största parti. Bild: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraterna blir tredje största parti. Bild: Anders Wiklund/TT

Sverigedemokraterna fortfarande tredje störst

Sverigedemokraterna går av allt att döma starkt framåt i årets val. Tidigt under kvällen jublades det på valvakan i Stockholm när partiet såg ut att bli Sveriges näst största parti, men inte långt därefter tappade SD platsen till Moderaterna.

Tidigt under kvällen steg jublet på Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm. Enligt de första prognoserna såg partiet ut att göra sitt bästa val någonsin, och bli Sveriges näst största parti.

När SVT:s vallokalsundersökning presenterades precis efter att vallokalerna stängt väntades Sverigedemokraterna bli Sveriges andra största parti med ett stöd på 19,2 procent. I TV4:s vallokalsundersökning landade dock partiet på 16,3 procent, men flera av de etablerade opinionsinstituten har under tidigare val underskattat Sverigedemokraternas väljarstöd så stämningen på valvakan var fortsatt hoppfull.

Jimmy Ståhl, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna med Göteborg som valkrets, var på plats vid Sverigedemokraternas valvaka i centrala Stockholm under kvällen. När GP nådde honom hade 100 av drygt 6000 distrikt räknats och ett högt jubel spred sig på valvakan.

– Det har varit jättejubel, den första vallokalsundersökningen var ju hyvens då vi låg på 26 procent, det blev det ramaskri här inne, säger Jimmy Ståhl.

Jimmy Ståhl är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna med Göteborg som valkrets. . Bild: Pressbild
Jimmy Ståhl är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna med Göteborg som valkrets. . Bild: Pressbild

Samtidigt menar Jimmy Ståhl att SD:s växande resultat var väntat.

– Vi har ju vind i seglet nu, vi fick ju 12,9 förra valet så det är klart att det är enorma siffror, vi har dubblerat oss hittills så det ser väldigt lovande ut.

Tappade andra platsen

Men när 5985 valdistrikt hade räknats såg Sverigedemokraterna ut att hamna på 17,6 procent, man hade då förlorat platsen som landets andra största parti, som i stället gick till Moderaterna.

Oavsett lutade alla resultat under kvällen åt att SD trots allt växt kraftigt jämfört med valet 2014. Siffrorna skulle innebära en ökning med 4,7 procent jämfört med valet 2014 då resultatet för Sverigedemokraterna blev 12,9 procent.

Jimmy Ståhl tror att det växande stödet för SD bygger på ett missnöje bland väljarna för den nuvarande regeringen samt att inget parti velat samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag tror att väljarna har sett förbi tramset, SD har varit i riksdagen sedan 2010 och levererat politik men inte fått gehör. Jag tror att många är sura på att Sveriges andra partier har en sandlådepolitik, någonstans är det ju så att man inte respekterar väljarna, säger han.

Har lockat nya väljare

Samtidigt tror han att SD under denna valrörelse har lockat till sig nya väljargrupper, bland annat äldre och människor med invandrarbakgrund.

– Jag tror att både utlandsfödda och äldre har valt att rösta på oss i år. Jag tror att många med invandrarbakgrund har valt rösta på oss för att det är många som bor i utanförskapsområden och känner otrygghet. Människor gillar inte att leva i otrygghet, de vill ha trygghet och antagligen tror de att vi kan leverera det, säger Jimmy Ståhl.

När det gäller samarbetet ser Jimmy Ståhl, precis som partiledningen, ett samarbete med Kristdemokraterna och Moderaterna som ett drömscenario.

– SD kommer samarbeta med dem som ger oss mest valuta för det samarbetet, väljarna har ju valt oss och då vill ju vi föra vår politik så att väljarna känner att vi har gjort vad vi kan för att driva deras röst i riksdagen. Vi kommer kämpa för väljarna. Jag är positiv om vi kan föra samtal och driva politik, vi har inte haft den möjlighet tidigare, och nu ser det ut som vi har den möjligheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.