Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Karl Robbjens folkbokförde sig i Bromma efter valet. Ett misstag, menar han själv. Bild: Göteborgs stad

Sverigedemokrat får lämna efter adressmiss

I höstas valdes Karl Robbjens in i kommunfullmäktige i Göteborg för Sverigedemokraterna, men sejouren blev minst sagt kort. Vid en rutinkontroll upptäcktes nämligen att han är skriven i Bromma. Nu är hans efterträdare utsedd, skriver GT.

Karl Robbjens kandiderar till EU-parlamentsvalet för Sverigedemokraterna. Han var fram till nyligen också ersättare i SDN Angered och ledamot i kommunfullmäktige i Göteborg.

Men den som läser SDN Angereds senaste nämndprotokoll ser att ”Karl Robbjens (SD) inte har kallats till dagens sammanträde på rekommendation av stadsjuristen."

Strax efter valet folkbokförde han sig nämligen i Bromma, något som upptäcktes i en rutinkontroll och som GT var först med att berätta om.

LÄS MER: Sverigedemokraterna försiktigt framåt i Göteborg

"Ett misstag"

Enligt GT ska Karl Robbjens ha kallat det hela ett misstag och omgående skrivit om sig hos "en bekant" på Hisingen. Det hjälpte emellertid inte och nu har Sverigedemokraternas länsstyrelse utsett Yvonne Stafrén till hans efterträdare.

– Jag har själv inte varit i kontakt med Karl på jättelänge och kan inte svara på hur han reagerar, säger Yvonne Stafrén till GT.

För att kunna väljas måste en kommunpolitiker vara skriven i samma kommun som hen verkar i, och uppdraget ska upphöra om man inte längre är valbar.

Kommunfullmäktige kan dock besluta om undantag om det finns särskilda skäl.

GP söker Karl Robbjens.

LÄS MER: SD:s politiska sekreterare får gå

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.