Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
SAS har tidigare inte tillåtit fri avbokning för gravida som ska resa till de drabbade länderna, men nu backar de. Arkivbild.

Zikaviruset: SAS tillåter avbokning

Zikaviruset misstänks ligga bakom missbildningar bland nyfödda barn. SAS har tidigare inte godkänt fri avbokning för gravida som ska resa till de drabbade länderna, men nu backar flygbolaget.
-Alla som är gravida och deras resesällskap kan avboka sina resor som de bokat med oss. Däremot gäller våra ordinarie avbokningsregler om man inte är gravid, säger Anna Wiksten på SAS presstjänst till TT.

Norwegian tillåter sedan tidigare avbokning, men det gör inte exempelvis Air France eller KLM. Det gör även charterbolagen Ving och Fritidsresor, som normalt beviljar avbokningar endast om utrikesdepartementet avråder från resa.

Försäkringsbolaget Folksam erbjuder möjligheten för gravida att avboka sin resa. Det gör däremot inte Trygg Hansa, If och Länsförsäkringar.

If har tidigare sagt att de följer UD:s rekommendationer och att det inte är så många personer som har hört av sig till dem.

Viruset misstänks ligga bakom att mer än 4 000 barn i Brasilien fötts med mikrocefali, onormalt små huvuden och hjärnskador.

Viruset finns främst i flera länder i Sydamerika, Mexiko och Karibien. Men enstaka fall har förekommit i USA och Australien. På tisdagskvällen fick också Kina sitt första fall, enligt statsliga nyhetsbyrån Nya Kina.