Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/38

Ytterligare en död efter terrordådet i Stockholm

Marie Kide, 66 år, lärare och västsvensk politiker för Miljöpartiet, blev det femte offret för terrordådet i Stockholm. Hon vårdades på sjukhus men har nu avlidit av sina skador, uppger polisen. – Det är en jätteförlust, hon var älskad av oss och av andra, säger Esther O'Hara, kommunalråd (MP) i Trollhättan.

Enligt polisen skadades Marie Kide allvarligt i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april och vårdades efter det på ett sjukhus i södra Sverige. Men under fredagen gick polisen ut med att Marie Kide avlidit. 

LÄS MER: De föll offer för terrordådet

"Snäll, ödmjuk och alltid glad"

Esther O'Hara fick beskedet om att hennes partikamrat hade avlidit på morgonen.

– Hon ställde alltid upp för barn och de som har det svårt i samhället. Hon hade ett stort socialt engagemang och ett stort hjärta, säger hon.

Esther O'Hara berättar vidare att Marie spred värme och kärlek omkring sig och att det var ett privilegium att arbeta ihop med henne.

– Våra tankar är med Maries familj i denna svåra stund, säger Esther O'Hara.

Marie Kide satt med i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Trollhättan, hon var ledamot i utbildningsnämnden och satt med i styrelsen lokalt.

– Det kommer att bli tomt utan henne. Hon var så snäll, ödmjuk och alltid glad, säger Jens Jönsson som är ordförande i miljöpartiet i Trollhättan till TTELA.

Reste med sin vännina

Han berättar att Marie Kide var i Stockholm tillsammans med sin väninna Lena Wahlberg från Ljungskile som också dödades i terrorattacken.

– Vi i partiet ska ha en minnesstund med en tyst minut för Marie i Vänersborg i morgon, säger han.

Marie Kide arbetade som lärare på Kronan-skolan, som i oktober 2015 utsattes för en brutal attack då 21-årige Anton Lundin dödade tre personer.

– Hon var en fantastisk person, nu måste vi få tid att sörja, säger Djeno Mahic, rektor för Kronan.

Utredningen pågår

Sammanlagt fem personer har nu dött efter terrordådet i Stockholm då en lastbil kördes med målet att skada och döda människor längs gågatan Drottninggatan. Flera personer skadades allvarligt. 

Rahmat Akilov har erkänt dådet och är huvudmisstänkt i förundersökningen av terrordådet. Polisen arbetar fortfarande med att kartlägga den misstänkte och personer i hans kretsar för att få en klarare bild av händelsen. 

Under fredagen kunde polisen inte lämna några fler detaljer om fallet. 

– Vi kan inte kommentera mer. Det jag kan säga är att utredningen pågår för fullt, säger Stefan Marcopoulus, kommunikatör vid polisen. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.