Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans Nornholm, skadeplatschef för branden i Ljusdal. Här vid samlingsplatsen Lassekrog.

Ytterligare by i Ljusdal utryms

Ännu en by i Ljusdals kommun utryms på grund av de svåra skogsbränderna. Senast klockan 18 i kväll ska de boende ha lämnat Finneby, uppmanar räddningsledaren. Under natten har flera byar i Jämtlands och Gävleborgs län evakuerats.

Bränderna i de svenska skogarna omfattar nu enligt myndigheterna en yta på 20 000 hektar, rapporterar SVT Nyheter. Det innebär att de pågående bränderna är större än den brand som 2014 ödelade 14 000 hektar skog i Västmanland.

Den enskilt mest kritiska branden rasar i Ljusdals kommun enligt MSB:s bedömning på torsdagsmorgonen. Man dirigerar därför de två italienska vattenbombningsplanen dit. Länsstyrelsen i Gävleborg uppmanar allmänheten att följa de instruktioner och avspärrningar som gäller i området.

Enligt Ljusdals kommun visar flygbilder att 8 500 hektar är drabbade av brand. Denna siffra är omkring fyra gånger högre än vad man tidigare hade beräknat. Brandfronten ska vara 55 kilometer lång.

Ytterligare två brandflyg från Frankrike landar i Sverige senare i dag.

– Hur de kommer prioriteras vet jag inte nu, det beror på hur läget utvecklas, säger Mikael Westerlund på MSB till TT.

Det är oklart hur branden i Ljusdal har startat. Polisen i Gävleborg utreder inte heller den som något brott.

– I nuläget finns ingen misstanke om brott eller vårdslöshet gällande branden, säger Ulrika Appelgren, kommunikatör region Mitt.

Räddningstjänsten kämpar mot två bränder i Bräckeområdet i Jämtlands län: en i Hanåsen och en i Exmyrkullen som också kallas Grötingeberget. Beslutet om evakuering från byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen fattades på grund av att bränderna hotade att skära av en tillfartsväg stänga in flera boende.

Tidigt på morgonen såg situationen mer hoppfull ut.

– Vädret har varit på vår sida och luftfuktigheten har gått upp kraftigt så brändernas intensitet har gått ned, säger Niklas von Essen, stabschef vid räddningstjänsten Jämtland, till TT.

Han poängterar att de som utrymt inte kan återvända hem förrän räddningstjänsten gett klartecken. Han uppskattar att ett 20-tal hus och runt 100 boende berörs av evakueringen.
Från klockan 10 hjälper sex helikoptrar till i släckningsarbetet. Kustbevakningen har särskilt utrustade havsövervakningsplan som också nu hjälper räddningstjänst och MSB med bland annat övervakning och dokumentation.

Mellan 70 och 90 personer evakuerades på onsdagen i byn Kårböle i Ljusdals kommun efter att branden tagit ny fart. Evakueringen var klar vid fyratiden på torsdagsmorgonen, skriver helahälsingland.se.

Ljusdals kommun har inrättat nödboende i stugor för dem som lämnat sina fastigheter i Kårböle. Statsminister Stefan Löfven (S) reaser på torsdagen till Ljusdal för att ta del av insatserna mot skogsbränderna.

Läget i Trängslet i Älvdalen i Dalarna bedöms fortfarande som kritiskt, men vid kvart i elva rapporterade räddningstjänsten att man var försiktigt optimistisk. Släckningsarbetet försvåras dock av att det finns ett militärt skjutfält med odetonerad ammunition i området.