Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Yrkesprogram ger jobb

Det lönar sig med högre utbildning om du vill ha jobb. Men nästan lika bra lyckas de som läst yrkesprogram på gymnasiet.
GP har tagit del av en färsk undersökning från Högskoleverket som presenteras i dag. Den visar att det är värt att satsa på högre utbildning om man snabbt vill etablera sig på arbetsmarknaden.

82 procent av dem som doktorerar har hittat sin plats i arbetslivet tre år efter examen. För dem som har grundexamen från högskolan ligger siffran på 80 procent. Bland gymnasieelever är det knappt hälften som har en någorlunda säker ställning på arbetsmarknaden efter samma tid.

Svårt för konstnärer
Undantagen är vissa av gymnasieskolans yrkesprogram. Av dem som pluggat fordon-, energi- och industriprogrammen har sju av tio fått in en fot i arbetslivet.

- För mig är det kanske det intressantaste resultatet i undersökningen att yrkesprogrammen så snabbt leder till jobb. Det är första gången vi jämför olika utbildningsnivåer på det här sättet, säger Anders Wiberg, utredare vid Högskoleverket.

Gymnasiets estetiska program, barn- och fritid och media är det som lönar sig sämst för den som snabbt vill ha ett arbete.

När det gäller högskolans grundutbildning är det smart att studera till specialpedagog, psykoterapeut eller läkare. Utbildningar inom konstnärliga områden ger sämst resultat för den om snabbt vill ha ett arbete.

För forskarutbildade är variationen liten mellan olika ämnen.

Många hamnar i privat sektor
Undersökningen visar även inom vilken sektor de olika grupperna hamnar. Mest markant är att nio av tio gymnasieelever får jobb inom privata sektorn.

- Det är också ett intressant resultat. Men allmänt krävs det ju högre utbildning för offentlig sektor. Inom den privata sektorn finns fler enkla, relativt okvalificerade jobb, säger Anders Wiberg.

För samtliga tre undersökta grupper gäller att de får jobb på en rimlig nivå i förhållande till sin utbildning. Siffran är över 90 procent för alla tre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.