Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen vill öka andelen kvinnor och andelen personer med utländsk bakgrund inom polisen. Några projekt är på gång. Arkivbild.

Ygeman vill öka mångfalden i polisen

Regeringen vill se fler personer med utländsk bakgrund och kvinnor inom polisen. Det gör polisen bättre, anser inrikesminister Anders Ygeman (S). Polisförbundets ordförande Lena Nitz välkomnar att frågan tagits upp.
-Speglar man inte befolkningen i stort har man svårare att nå målen om att skapa ordning, säkerhet och trygghet, säger Ygeman som lyft frågan i regleringsbrev till myndigheten.

Han ser en undersökning från Brottsförebyggande rådet som en varningsklocka eftersom den visar att det bara är bland den andra generationens invandrare som känslan av trygghet och säkerhet minskar.

-Ökar vi mångfalden i polisen får vi en bättre polis, säger Ygeman.

Jobba kontinuerligt

Lena Nitz välkomnar att inrikesministern lyfter frågan.

-Polisförbundet har under en längre tid fört fram vikten av att öka mångfalden i poliskåren. Så det klart att vi tycker att åtgärder i den riktningen är bra.

Samtidigt pekar hon på att det är viktigt att kontinuerligt arbeta med frågan om mångfald.

-Det har inte polisen klarat av. Det kan inte bara ske genom en satsning här och en där som sedan läggs ner.

Andelen kvinnor inom polisen 2014 låg på drygt 30 procent medan andelen med utländsk bakgrund var 7,7 procent. Och i antagningen till polisens grundutbildning på hösten samma år var andelen med utländsk bakgrund 5,6 procent.

Det är för lite, anser regeringen. Men Ygeman vill inte sätta upp siffersatta mål, bara att andelarna måste upp.

Stödjer projekt

Regeringen stödjer projekt som särskilt inriktar sig på personer med utländsk bakgrund.

I det ena ska 40 personer väljas ut. De får hjälp att förbereda sig för att söka och kunna antas till polisutbildningen. Deltagarna, eller deras föräldrar, ska vara födda utanför EU och uppfylla de grundläggande kraven för att söka till utbildningen.

I ett annat projekt inom polisen ska 50 personer med utländsk bakgrund väljas ut i samarbete med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. De får en tillfällig anställning i myndigheten, en coach och utbildningsplan.