Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ygeman: "Teracom har ansvaret"

Inrikesministern menar att det är helt upp till Teracom att se till att deras master står under rätt typ av bevakning. Han säger sig inte vara orolig i nuläget utan avvaktar polisens utredning.

En fälld mast, inbrott i en mastanläggning med en kapad och stulen kabel samt en misstänkt bomb vid en tredje mast. Så såg summan ut tidigare idag av de larm som kommit in angående kommunikationsmaster under de senaste tre dagarna.

– I det första fallet misstänker polisen att det kan föreligga ett brott. Men jag tror att man ska vara försiktig när man spekulerar i bakgrunden till de här händelserna, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Mycket riktigt visade det sig att den misstänkta bomben som hittats vid en mast i Skutskär, utanför Gävle, inte var en sprängladdning. Det kunde Uppsalapolisen meddela under onsdagen.

– Vi inte vem som lagt ut det här föremålet och motivet till det. Men nu lägger vi ned förundersöningen, samtidigt som vi är beredda på att fler larm om fynd vid master kan komma in, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

LÄS OCKSÅ: Ofarligt föremål vid mast

När GP frågar inrikesministern om hur han ser på säkerheten kring dessa master och om han anser att det behövs en översyn av säkerheten blir svaret kortfattat.

– Det är allvarligt att vi får skador på samhällsviktiga skyddsobjekt och att minst ett varit utsatt för olaglig påverkan. Men jag kan inte kommentera hur enskilda master är bevakade, menar Ygeman.

Men känner du dig trygg med säkerheten kring dessa skyddsobjekt?

– Teracom har ansvaret för säkerheten kring masterna och jag utgår från att de går igenom sina rutiner så de har rätt säkerhetsåtgärder för rätt objekt. Sedan masten fälldes i Borås har de ju ronderande skyddsvakter, säger Ygeman sakligt.

På Länsstyrelsen i Västra Götaland insåg man direkt när man fick larmet att det misstänkta sabotaget mot masten kunde komma att bli uppmärksammat på bred front. Därför bad man Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att anordna en samverkanskonferens mellan berörda myndigheter.

– Vi förstod att det skulle bli en nationell fråga eftersom den här typen av master är grundbulten för att viktiga samhällsfunktioner som polis, räddningstjänst och ambulans ska fungera. Hittills har det hållits två specifika MSB-konferenser i ärendet, säger Länsstyrelsen i Västra Götalands säkerhetsdirektör Lisa Nordahl.

Även idag hölls en samverkanskonferens i MSB:s regi. Men det var enligt Länsstyrelsen en vanlig veckokonferens där masterna var ett av ärendena men inte huvudnumret. Inrikesministern var inte med själv på mötet men har inforerats om innehållet.

–  Jag är inte orolig utan nu inväntar jag resultaten från polisens förundersökning. Den får visa på vem eller vad som kan ligga bakom den fällda masten utanför Borås och så får vi se om de går vidare med utredningen i Tranemo, avslutar inrikesminister Anders Ygeman (S).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.