Ygeman: Nej till raketförbud

Det har rapporterats om raketer som har skickats mot ambulanser, spårvagnar, bussar, människor och djur under nyårsaftonen. På Möllevångstorget i Malmö spreds dramatiska filmer där nyårsraketer har riktats mer mot människor än mot himlen - vilket har väckt frågan om ett totalförbud mot fyrverkerier. Anders Ygeman (S) uppger nu för SVT Nyheter att han anser att lagen inte är i behov att ändras, skriver SVT.

ANNONS
|

Det är i ett uppmärksammat videoklipp från Möllevångstorget i Malmö som har väckt debatt om en hårdare lagstiftning kring försäljning av fyrverkerier.

I en filmsekvens ses det hur en mängd fyrverkeripjäser riktas mer mot människor än mot himlen.

Emma Cronberg, polisernas nationella huvudskyddsombud berättar att händelsen från torget är långt ifrån unikt och beskriver det som en otäck utveckling, skriver SVT Nyheter.

– Det är fruktansvärt. Jag är oroad över varför man gör såhär mot samhället. När vi brukar våld mot polis, mot räddningstjänst, mot medborgare då brukar vi våld mot oss själva. Jag ser det som det självskadebeteende som pågår nu, säger hon till SVT Nyheter.

ANNONS

LÄS MER:Johann fick en raket i ansiktet

LÄS MER:Raketattack mot ambulans i Göteborg

LÄS MER:Raketattack mot bussar - hållplatser indragna

Händelsen från nyårsafton har fått många att reagera och kräva ett stopp eller hårdare lagstiftning kring avfyrandet av nyårsraketer.

"Inte aktuellt"

Enligt ansvarig minister Anders Ygeman (S) är en lagändring för fyrverkeriet inte aktuell i nuläget.

Han vill inte kommentera händelserna som utspelar sig på Möllevångstorget - men i ett mejl till SVT Nyheter skriver hanom kraven på ett raketförbud:

”Det finns möjligheter att inom ramen för gällande lagstiftning begränsa och ingripa när användandet av pyroteknik innebär en risk att skada andra. Jag utgår från att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns.”

Även Växjöpolitikern Bo Frank, som tidigare drivit igenom ett förbud mot fyrverkerier inom stadsgränserna - men som upphävdes efter överklagan, uppger till sajtsen att det är oklart huruvida ett förbud skulle förhindra liknande händelser i framtiden, då många, enligt honom, sominte respekterar lag och ordning säkerligen fortsätter med raketer ändå:

–Det går bara att spekulera om vilka effekter ett fyrverkeristopp hade kunnat ge på årets nyårsfirande, men sannolikt hade vi haft något färre raketer i alla fall, säger han.

ANNONS

ANNONS