Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagen efter upploppen i Rinkeby. En polisman vid en utbränd bil på en parkering.

Ygeman inte lika positiv till polisinsats

Inrikesminister Anders Ygeman (S) berömde först polisinsatsen i Stockholmsförorten Rinkeby. Nu säger han det kan finnas anledning att vara kritisk.

Ygeman har förhört sig om polisens insats och väntar på ytterligare information. Han säger dock redan nu:

- Det verkar ju som att det finns anledning att vara kritisk till den senare delen av polisens insats.

Upploppen startade efter att polis gripit en efterlyst person, blivit attackerad av ungdomar och avlossat ett skott. Ygeman tyckte dagen efter att polisen i grunden gjorde en bra insats och att upploppen var ett tecken på att polisen satsar på utsatta områden och inte "backar ut".

Väntade i bilar

Efteråt har bland annat Dagens Nyheter rapporterat om ett stort missnöje bland Rinkebyborna med polisens passivitet. Enligt uppgift till DN fanns ett stort antal bemannade polisfordon parkerade under flera timmar en kilometer från Rinkeby Torg. Samtidigt stacks bilar i brand, butiker plundrades och minst en person misshandlades. Det är den delen av polisens insats som Ygeman syftar på när han säger att det kan finnas anledning till kritik.

- Polisen har ju själv varit kritisk till att det tog för lång tid att bygga upp insatsen. Det kan ju vara en förklaring. Om det finns andra känner jag inte till, säger Ygeman.

Förstår missnöje

Han förstår missnöjet hos Rinkebyborna.

- Det är klart att medborgarna har rätt att kräva samma trygghet i Rinkeby som överallt annars. Då måste polisen agera mot den här typen av våldsverkare, säger Ygeman.

TT: Så vad är budskapet till Rinkebyborna?

- Att vi har förstärkt polisens närvaro i Rinkeby och att vi kommer att fortsätta att förstärka den..