Ygeman: Folkomröstning om Nato kan vara farligt för Sverige

Inom Socialdemokraterna pågår nu diskussioner om partiet ska vända och ta Sverige in i Nato. S-regeringen sågar Vänsterpartiets krav om att vägvalet ska avgöras i en folkomröstning.
– Det skulle nog riskera att vara farligt faktiskt, säger Anders Ygeman.

ANNONS
|

På torsdagen gick Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ut och krävde att en folkomröstning ska avgöra om Sverige ska ansöka om att gå med i Nato. Partiet är kritiskt till ett medlemskap.

Ett dåligt förslag, sade statsministern Magdalena Andersson på en pressträff på torsdagen, och motiverade saken med att det handlar om rikets säkerhet, och att mycket information därför är belagd med sekretess och inte når folket.

– Det finns viktiga frågor i en sådan folkomröstning som man inte kan diskutera, viktig fakta i en sådan folkomröstning som inte kan komma upp på bordet.

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman säger till GP att han har svårt att se poängen med V-förslaget.

ANNONS

– För om vi skulle ändra oss och öppna upp för ett Natomedlemskap, då exponerar vi oss också för de risker som ett Natomedlemskap innebär. Och att då ha en lång period där det är ett antal politiska partier i landet som säger att vi ska gå med i Nato och att då ha en folkomröstning, det skulle nog riskera att vara farligt faktiskt.

Du menar att vi skulle vara oskyddade under för lång tid?

– Ja, en period där vi inte har några säkerhetsgarantier.

Just säkerhetsgarantier är ju omtvistade, skulle vi få några sådana eller inte?

– Det är inte vi som kan svara på det, det är ju Nato som kan göra det. Det återstår väl att se.

”En osäkerhetsperiod”

Den senaste tiden har det florerat olika uppgifter om eventuella säkerhetsgarantier, alltså om Sverige kan vara säkra på Natos uppbackning från en eventuell ansökan till ett medlemskap. Finlands säkerhetspolitiska analys visade exempelvis att den här tiden kan bli mer osäker.

Men Magdalena Andersson ville inte säga om Sverige behöver skriftliga garantier, eller om det räcker med ett löfte. Först måste S sätta ned foten i frågan.

– Men om Sverige skickar in en ansökan så är det klart att den perioden, innan den har ratificerats i 30 olika parlament, är en osäkerhetsperiod och det behöver man ha en ordentlig förberedelse för hur man ska hantera den tiden.

ANNONS

Tyst i partiet

Om Sverige ska ansöka om att gå med i försvarsalliansen innan höstens riksdagsval måste Socialdemokraterna överge partiets nej. Partiet håller nu olika möten runtom i landet – men i slutändan är det ändå partistyrelsen som avgör.

S-ledningen har varit mycket sluten, men häromdagen öppnade Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister och ledamot av partiets verkställande utskott, för att ändra sig.

– Jag lutar mot ett ja, sa han.

Anders Ygeman säger att han vill avvakta den analys alla riksdagspartier nu gör.

– I grunden är jag skeptisk till Nato men samtidigt så har Rysslands invasion av Ukraina helt förändrat det säkerhetspolitiska läget, och förändras läget så måste man göra en ny analys, och då vill jag vänta med mitt ställningstagande tills jag har sett den analysen, säger han till GP.

På pressträffen fick Magdalena Andersson frågan om det är aktuellt att köra över partiet och lämna in en ansökan även om partiledningen inte får medlemmarna med sig.

– Som jag känner mitt socialdemokratiska parti så sätter vi alltid landets säkerhet först, säger Andersson.

Vad gäller den demokratiska processen, när allt nu går så snabbt, svarade Andersson att Sverige inte har en snabbare process än Finland. Hon menar att S haft en diskussion sedan Rysslands invasion den 24 februari som nu blivit mer strukturerad för att alla partimedlemmar ska kunna vara en del av detta.

ANNONS

– Där har vi ju inte satt något slutdatum för när vår partidialog kommer att vara avslutad utan där arbetar vi nu utifrån de önskemål och behov av dialog som finns. Sedan kommer vi att återkomma om hur vi ser på det säkerhetspolitiska läget. Men det finns ingen anledning att dra detta i långbänk heller.

”Kristersson söker konflikt”

Moderatledaren Ulf Kristersson krävde under torsdagen att regeringen förankrar ett beslut om Nato i riksdagen.

– Mitt intryck är att regeringen tänker kringgå detta. De vägrar att säga hur de tänker göra, sade Kristersson till TT.

Andersson säger att regeringen har bjudit in alla partier för att samarbeta kring säkerhetspolitiken.

– Vi arbetar för att söka samförstånd i den här nya situationen, och jag kan bara beklaga att Ulf Kristersson gång på gång tycks söka konflikter i de här frågorna. Det är just för att vi ska kunna ha en bred diskussion med riksdagens partier som vi har valt att involvera alla åtta partier i riksdagen i de här säkerhetspolitiska överläggningarna.

LÄS MER:Natochefen: Finland och Sverige varmt välkomna

LÄS MER:V kräver folkomröstning om Nato

LÄS MER:Därför kan Socialdemokraterna svänga i Natofrågan

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS