Statsminister Stefan Löfven utesluter inte att mer ekonomiska resurser behöver tillföras polisen. Arkivbild.

Ygeman: Alarmerande och allvarligt

Inrikesminister Anders Ygeman kallar läget efter skjutningarna i Kista och morden i Hallonbergen för "allvarlig och alarmerande". Och statsminister Stefan Löfven utesluter inte mer resurser till polisen, utan att säga något om vad, när och hur.

- Vi måste knäcka den organiserade brottsligheten i Sverige. Det finns bara hårda tag att ta till nu, säger Stefan Löfven (S) när han anländer till EU-toppmötet i Bryssel.

- Det här är allvarligt för att det kväver samhällen och begränsar människors rörelsefrihet. Det är fullständigt oacceptabelt.

Polisen begärde i förra veckan mer resurser i sitt budgetunderlag för 2018 och de närmaste åren därefter. I dagsläget vill Stefan Löfven inte gå in på om och i så fall hur mycket pengar polisen kan räkna med från 2018.

Ännu mer

- Vi har redan fört till mer resurser till polisen och vi måste föra till ännu mer. Det är bara att fortsätta den vägen, säger Löfven.

- Vi måste också titta på möjligheten att avlasta polisen en del arbetsuppgifter, så att de kan koncentrera sig mer på det som är kärnuppgiften. Så låt oss titta på flera varianter, men så snabbt som möjligt ska polisen ha mer och adekvata resurser för att knäcka organiserad brottslighet.

Säkerheten garanterad

Anders Ygeman (S) svarar ja på frågan om regeringen kan garantera säkerheten för medborgarna i Stockholm.

- Ja, och det kan också polisen i Stockholm göra. Men det är klart att det är en allvarlig och alarmerande situation när vi har två dubbelmord i den kriminella världen på så här kort tid, säger inrikesministern.

Han vill inte lova mer resurser från regeringen, men räknar med att rikspolischefen ser till att Stockholmspolisen får förstärkning.

- Stockholmspolisen har begärt nationell förstärkning och jag utgår ifrån att man kommer att få nationell förstärkning också, säger Ygeman.

Ygeman oroad

TT: Är du inte orolig över utvecklingen i huvudstaden?

- Självklart är det oroande att vi har de här kriminella grupperingarna, att vi har en grov organiserad brottslighet. Det är därför jag också är fast besluten att slå tillbaka utvecklingen genom att samla myndigheters resurser, genom att ge polisen bättre verktyg och genom att satsa mer resurser på polisen, säger Ygeman.

TT: Forskare hävdar att man inte tog varningar på allvar 2006 och 2007 när gängen började dyka upp. Har man underskattat utvecklingen?

- Jag har väldigt svårt att bedöma vilka beslut man fattade 2006 och 2007. Jag vet inte om jag är rätt person att recensera dem. men vad jag vet är att vi har kraftsamlat nu både genom att samla 14 myndigheter mot den organiserade brottsligheten och genom att vi har förstärkt polisens resurser i socialt utsatta områden. Nu satsar vi stora resurser för att bryta den här utvecklingen, säger Ygeman.