Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter i Istanbul i Turkiet bär plakat med Hamza Yalcins porträtt under en protest mot den spanska häktningen. Arkivbild.

Yalcin fri i väntan på beslut om utlämning

Spanska myndigheter försätter författaren Hamza Yalcin på fri fot, bekräftar det svenska utrikesdepartementet för TT.

Frisläppandet sker i väntan på att frågan om huruvida Yalcin ska utlämnas till Turkiet eller inte har behandlats färdigt. Han måste stanna i Spanien till den 11 oktober.

- Under tiden får Hamza Yalcin inte lämna Spanien, säger Patric Nilsson, kansliråd på utrikesdepartementet.

Yalcin, som är både svensk och turkisk medborgare, har sedan början av augusti suttit frihetsberövad i Spanien efter att en internationell arresteringsorder utfärdats av Turkiet.

Erdogan förolämpad

59-årige Yalcin har av den turkiska regeringen anklagats för terroristkopplingar och för att ha spridit propaganda via nätet under olika pseudonymer. Han anses också ha förolämpat president Recep Tayyip Erdogan i en tidskrift.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har beskrivit Turkiets agerande i Yalcins fall som "oacceptabelt". Hon har tillsammans med Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel tagit upp saken med Ankara.

Även en tysk-kurdisk författare, Dogan Akhanli, greps i år Spanien på order av Turkiet. Han släpptes i slutet av augusti på villkor att han stannade kvar i Spanien.

Åker till Spanien

Seda Sanlier berättar för TT att hon nu ska åka ned till Spanien för att träffa Hamza Yalcin.

- Vi ser det här som ett jättestort steg.

Hon är tacksam över det stöd hon fått under den tid Yalcin suttit frihetsberövad.

- UD hjälpte oss mycket den sista tiden. Bland annat skickade Wallström ett brev till Interpol. Och de spanska myndigheterna har kontaktats, säger Sanlier.