Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den svensk-turkiske författaren Hamza Yalcin anklagas bland annat för att vara ledare för en terrororganisation. Arkivbild på Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Yalcin överklagar häktningen

Den fängslade svenske författaren Hamza Yalcin överklagar den spanska häktningen. På torsdagsmorgonen lämnade hans advokat David Aranda in handlingarna till domstolen.

- Det kommer att ta minst fem dagar innan vi får ett beslut, men det kan dröja upp till en månad också. Fallet är en aning komplicerat, och utgången av det här kommer att bero mycket på vilken typ av politiskt tryck som sätts på domstolen. Både hur mycket som skrivs i pressen och det internationella trycket, säger David Aranda till TT.

På onsdagen gick den spanske europaparlamentarikern Miguel Urban ut och krävde Yalcins omedelbara frigivning. Urban, som tillhör vänsterpartiet Podemos, menar att Spanien och EU måste sluta vara medhjälpare till den turkiska regeringen.

- Erdogans tentakler når Spanien, och den spanska regeringen gör sig till medhjälpare till den auktoritära och repressiva politiken som Turkiet för mot medierna och journalister, denna gång med gripandet i Barcelona av journalisten och skribenten Hamza Yalcin, säger Urban enligt den spanska nyhetsbyrån Europa Press.

Yalcin har suttit fängslad i Barcelona i åtta dagar, efter att han greps på flygplatsen El Prat på grund av en internationell arresteringsorder. Den turkiska regeringen har anklagat honom för att vara ledare för en terrororganisation, och för att ha spridit propaganda via nätet under olika pseudonymer.