Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Winberg (SD) larmade om övergrepp – sparkas

Kristina Winberg (SD) tvingades hastigt lämna partiets lista till EU-parlamentsvalet. Enligt Expressen ska orsaken ha varit att hon larmade om ett misstänkt sexofredande av partikollegan Peter Lundgren.

Det var sent under söndagen som Sverigedemokraterna meddelade att EU-parlamentarikern Kristina Wiberg stängs av från sitt medlemskap i partiet och att hon kommer strykas från partiets EU-valsedel. Orsaken angavs då vara att Winberg visat prov på "klandervärt och omdömeslöst uppförande" samt att hon "konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media".

Men enligt Expressen ska orsaken bakom att Kristina Wiberg blivit petad vara att hon berättade för partiledningen att hon bandat ett samtal där en kvinnlig partikamrat vittnade om ett misstänkt sexövergrepp.

Kristina Winberg ska ha bevittnat hur SD:s toppnamn, Peter Lundgren, tagit en kvinnlig kollega på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året. Expressen har tagit del av en inspelning där Winberg och kvinnan pratar om händelsen. Kristina Winberg bekräftar också händelsen för tidningen.

– Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt, säger hon till tidningen.

"Jag lade handen på hennes bröst"

Expressen har efter det konfronterat Peter Lundgren med uppgifterna, som medgett att det stämmer. Han beskriver händelsen som att de båda var ganska fulla och att den kvinnliga kollegan puttade bort hans händer.

– Jag vet att jag lade handen på hennes bröst men inte med avsikt att det skulle hända nånting, säger Peter Lundgren till Expressen och tillägger:

– Jag säger inte att hon ljuger. Det är nog bara att vi har helt annorlunda variationer av det här.

Kristina Winberg har petats från Sverigedemokraternas lista till EU-parlamentsvalet. Enligt Expressen ska orsaken vara att hon larmat partiledningen om ett misstänkt sexövergrepp. . Bild: Emil Langvad/TT

Sverigedemokraternas pressavdelning uppger dock att uppgifterna om att Kristina Winberg ska ha fått sparken på grund av hon larmat partiledningen inte stämmer.

"Kristinas påstående om att hennes redogörelse för oss skulle vara skäl för partiets agerande stämmer naturligtvis inte", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraterna uppger vidare att de haft samtal med både den berörda kvinnan och Peter Lundgren, men att Winbergs beskrivning av händelsen inte stämmer överens med övriga vittnesuppgifter.

Under natten till tisdagen publicerade Sverigedemokraterna ett filmklipp där Peter Lundgren och den berörda kvinnan pratar om händelsen. I filmklippet framgår det att båda två anser händelsen som utagerad.

– Jag var en dumbom och jag hade riktig ångest för det här, säger Peter Lundgren i klippet.

Fortsatt förtroende för Lundgren

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa under måndagen att han har fortsatt förtroende för Peter Lundgren.

– Bedömningen är att han kan sitta kvar, säger Jimmie Åkesson till TT.

Han vill inte gå in på vad som egentligen har hänt, men säger att han har en tydlig bild av händelsen. Jimmie Åkesson säger även att partiet har lyssnat på den kvinna som Peter Lundgren ska ha tafsat på.

– Vi har lagt 100 procent vikt vid henne och har lyssnat på vad hon har att säga, säger han till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.