Wikström laddar för bakslag i riksdagen

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) drar inte tillbaka propositionen mot privatiseringar av universitetssjukhus, trots att en majoritet i riksdagen är emot. Oppositionen undrar vad han sysslar med.

ANNONS
|

- Även om vi blir nedröstade i riksdagen kommer vi att göra det här till en valfråga, säger Wikström till journalister på S-kongressen i Göteborg.

Redan i torsdags, när Wikström lämnad sitt lagförslag till riksdagen, visste han om att Alliansen var helt emot. Han hävdar dock att Sverigedemokraternas besked, som Ekot rapporterat om, inte var väntat.

- Vi delar ju flera tunga remissinstansers kritik, att detta kan få negativa konsekvenser för vårdens utveckling, och därmed negativ följd för patienterna, säger Per Ramhorn, vice gruppledare och sjukvårdspolitisk talesperson för SD, till Ekot, och gör klart att SD avstyrker.

ANNONS

"Hittar på"

Moderaternas sjukvårdspolitiska talesperson Cecilia Widegren hävdar att Wikströms förslag innebär att han hittar på problem som inte finns.

- Jag har bett honom att dra tillbaka propositionen, säger Widegren och manar ministern att återkomma med förslag som tar itu med verkliga problem i vården.

Det finns i dag inget universitetssjukhus som är privatiserat, men regeringen vill göra det omöjligt i framtiden genom en lagändring som föreslås träda i kraft den 1 augusti i år. Det ska också stoppa att delar av de sju universitetssjukhusen privatiseras.

- Om det inte finns några planer på privatisering kan väl de borgerliga ställa sig bakom propositionen, säger Wikström och undrar om något sker i det fördolda.

- Innebär det här att det finns planer på att privatisera universitetssjukhusen? I Stockholms läns landsting pratar man om en utredning om att privatisera fler sjukhus, ska delar av Karolinska gå ut i privat drift? Vad händer i Göteborg och Västra Götalandsregionen?

ANNONS

Lagrådet kritiserade lagrådsremissen som låg till grund för propositionen för att inte riktigt lyckas definiera klart vad ett universitetssjukhus är, vilket kan innebära att det är oklart vilka typer av verksamhet som förslaget omfattar.

TT

Fakta: Universitetssjukhus

Sverige har sju universitetssjukhus.

Ett universitetssjukhus främsta uppgifter är att bedriva avancerad sjukvård i kombination med forskning och utbildning.

Sjukhusen är:

  1. • Karolinska universitetssjukhuset, med verksamhet i och runt Stockholm.
  2. • Sahlgrenska universitetssjukhuset, med verksamhet i och runt Göteborg.
  3. • Skånes universitetssjukhus, med verksamhet i Malmö och Lund.
  4. • Akademiska sjukhuset i Uppsala.
  5. • Universitetssjukhuset i Linköping.
  6. • Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
  7. • Universitetssjukhuset i Örebro.

Källa: SKL

ANNONS