WHO backar från utpekade av Sverige som riskland

Världshälsoorganisationen, WHO, backar från sitt uttalande där man pekade ut Sverige som ett särskilt riskland för coronasmitta, enligt Ekot.

ANNONS
|

WHO pekade under gårdagen ut Sverige som ett av elva riskländer där smittspridningen av coronaviruset går kraftigt uppåt, och där det finns en risk att sjukvården inte kommer klara av situationen.

Utpekandet av Sverige kritiserades sedan av statsepidemiolog Anders Tegnell som menade på att WHO feltolkat siffrorna.

– De har bara tittat på antalet nya bekräftade fall per dag, och det ökar på grund av vi nyligen börjat erbjuda tester till alla med symtom, sa Anders Tegnell tidigare till TT.

LÄS MER:Tegnell om WHO: En olycklig feltolkning

Han menade att man gör dubbelt så många prover nu, i jämförelse med bara några veckor sedan och att den ökningen man ser nu i Sverige är av milda fall, inte personer som behöver läggas in på sjukhus.

ANNONS

WHO backar nu från sitt utpekande av Sverige som ett riskland och menar nu istället att antalet som testas positivt i Sverige fortfarande är stabilt, uppger Ekot.

Istället menar nu WHO att det finns flera positiva trender i Sverige, bland annat att allvarliga sjukdomsfall minskar och att färre tas in för intensivvård. De konstaterar även att sjukvården i Sverige kan hantera läget.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS