Whatsapp sårbar för hackare

Den populära meddelandetjänsten Whatsapp har varit sårbar för hackare.

ANNONS
|

Whatsapp har drygt en miljard användare över hela världen, men hur många svenskar som använder tjänsten är oklart. Även den liknande tjänsten Telegram berörs.

Sårbarheten har enbart gällt för dem som även använder tjänsterna på webben/datorn. Den som bara "whatsappar" på mobilen berörs inte.

I förra veckan upptäcktes bristen av IT-säkerhetsföretaget Check Point som informerade Whatsapp och Telegram.

Kapning via bild

En attack kan gå till så att någon skickar exempelvis en bild på en gullig katt till kontot. När du klickar på bilden får hackaren tillgång till kontot och kan utge sig för att vara dig.

ANNONS

Hur länge sårbarheten har funnits i tjänsterna är oklart, men nu har både Whatsapp och Telegram fixat problemet. Exakt hur man har gjort vill inte Fredrik Johansson, säkerhetsexpert på Check Point i Sverige, gå in på.

TT: Hur vet jag om någon har tagit sig in på mitt konto?

- Det enklaste är att gå in på ditt konto och titta på vilka andra enheter du är inloggad från, säger Johansson.

Falskt tiggeri

Efter det loggar man ut från alla dessa enheter och loggar sedan in på nytt. Dessutom ska man starta om webbfönstret för att få den senaste uppdateringen.

TT: Vilket syfte finns att hacka in sig?

- En vanlig grej är att försöka utnyttja tilliten till dig, genom att skicka meddelanden till dina kontakter i ditt namn. Till exempel: "Mitt kontokort har pajat, kan du swisha pengar så att jag kan betala min hotellnota?". Genom många bäckar små kan det bli mycket pengar.

ANNONS
TT

Fakta: Whatsapp och Telegram

Whatsapp är en tjänst för mobil och dator där man kan skicka bilder, videoklipp, ljudfiler och sms över internet. Den startades 2009 av de tidigare Yahoo-anställda Jan Koun och Brian Acton. Köptes av Facebook 2014 för 123 miljarder kronor. Tjänsten har över en miljard användare i över 180 länder.

Telegram är en liknande typ av tjänst. Den grundades 2013 av den ryske entreprenören Pavel Durov som också startade VK (tidigare Vkontakte), den ryska motsvarigheten till Facebook.

Nyligen offentliggjorde Wikileaks en mängd dokument som man påstår kommer från CIA. Enligt dessa dokument har CIA utvecklat ett sätt att ta sig in i exempelvis Whatsapp och Telegram. Krypterade appar betraktas som ett viktigt redskap för terrorgruppen Islamiska staten.

Källor: TT:s nyhetsarkiv, Whatsapp, Telegram, Check Point

ANNONS