Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Weiron Holmberg minns sin vän: ”Han var varm och enkel”

Weiron Holmberg, 87, blev tillsammans med Sven Melander ett folkkärt radarpar i filmen Sällskapsresan från 1980.
– Nej, men fy fan vilket fruktansvärt tråkigt besked du kommer med. Sven var en fantastisk människa och väldigt enkel att jobba med, säger han.

När GP når Weiron Holmberg hade han ännu inte fått beskedet om Sven Melanders död.

– Det var en jävligt dålig nyhet. Fruktansvärt tråkigt att höra. Jag visste ju att Sven blivit sämre igen men inte att det var så illa. Fy fan. Det här tar tid att smälta, säger han.

I Lasse Åbergs film Sällskapsresan från 1980 blev Sven Melanders och Weiron Holmbergs rollfigurer ”Berra och Robban” folkkära i sin jakt på ”Pepes Bodega”.

”Gött att folk minns”

Duons giftiga och träffande repliker har etsats fast hos svenska folket och hörs fortfarande i olika sammanhang.

– Så sent som i dag var det någon som sa ”invalido” när jag kom, du vet scenen när jag kör den däckade Berra genom tullen i rullstol. Även om jag hört den och andra repliker från filmen till leda så värmer det fortfarande gött att folk minns dem, säger han.

Weiron Holmberg berättar att han och Sven Melander haft kontakt under alla år efter inspelningen och hörts av med ojämna mellanrum.

”Han var jävligt rolig”

– Vi ringde varandra då och då för att höra hur det var. Nu finns han inte mer. Det känns väldigt tungt, säger han och fortsätter:

– Sven var verkligen en underbar människa. Enkel, varm och kunnig om det mesta.

Om tiden då de arbetat tillsammans säger han:

– Även det var enkelt. Sven var alltid påläst – och jävligt rolig. Vi har haft mycket sköj ihop. Nu känns det mest tomt och trist. Det är mycket jag måste ta in och smälta. Man är ju i den åldern nu. Folk försvinner en efter en. Men Sven kommer jag att minnas så länge som jag kan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.