Webbplats ska motverka våld i unga relationer

Var femte ung är utsatt för brott i sin partnerrelation. Förutom fysiskt och sexuellt våld ökar det psykiska våldet på den digitala arenan. Nu har en ny webbplats lanserats där unga kan få stöd.
– Många unga tror att det de utsätts för är något man får stå ut med i en relation. Vi måste nå fram med budskapet att det faktiskt rör sig om våld, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare på 1 000 Möjligheter.

ANNONS
|

Våldet i unga relationer bygger på samma mönster och strukturer som i de vuxnas – ett utövande av makt och kontroll. Men hos de yngre finns en annan utsatthet, menar Zandra Kanakaris på organisationen 1 000 Möjligheter.

– Det är ofta den första relationen man har och därför har man inga direkta jämförelser att göra. Ens partner kanske är äldre och hävdar att man inte vet hur det fungerar. Man kanske har fått ett förtroende från vuxenvärlden att gå in i relationen och sova över hos sin partner. Då kanske man inte vill prata om detta, säger hon.

Kräver kontroll genom appar

Som en konsekvens av att de unga rör sig mer på nätet är det vanligt att det psykiska våldet äger rum just där.

ANNONS

– Man utövar kontroll över de digitala verktygen. Man kan kräva att ens partner skickar sms var femte minut om var hen är, vad hen gör och vilka hen umgås med. Om man inte svarar får det konsekvenser.

– Det kan också vara att man installerar positioneringsappar i telefonen. Det behöver inte ens vara i smyg utan kan vara ett ultimatum som ställs: "Om du inte har något att dölja tycker jag att du ska ha den här appen". Många unga tror att det här är något som man får stå ut med i en relation. Vi måste nå fram med budskapet att det faktiskt rör sig om våld säger Zandra Kanakaris.

Zandra Kanakaris, generalsekreterare på organisationen 1000 möjligheter.
Zandra Kanakaris, generalsekreterare på organisationen 1000 möjligheter.

Organisationen har nu lanserat webbplatsen ungarelationer.se. En stödplattform för de som blir utsatta för fysiskt, sexuellt och psykiskt våld, men också för vännerna som oftast får veta mer än de vuxna.

– Vi vet att är det någon man berättar för så är det inte en vuxen, utan en kompis. Det är en tung börda att bära på som vän.

Sajten är en del i kampanjen "Svartsjuka är inte romantiskt" och innehåller bland annat ett quiz där man kan ta reda på om man själv är utsatt. Där finns också en chatt som är öppen varje kväll och en kunskapsbank där man kan läsa om olika typer av våld och varningstecken på om man befinner sig i en osjyst relation.

ANNONS

Tjejer mer utsatta

Forumet som bara funnits i några dagar har redan haft över 20 000 besökare. 200 av dessa har sökt sig till den stödchatt som finns på plattformen.

– Det är över förväntan men visar att det finns ett stort behov av att både läsa och prata om detta, säger Zandra Kanakaris.

I somras släppte Brottsförebyggande rådet, BRÅ, en rapport som visar att var femte ung är utsatt för brott i sin relation. Tjejer utsattes i större utsträckning än killar för både fysiskt och psykiskt våld. Ungefär 21 procent av de tillfrågade tjejerna och knappt 12 procent av killarna hade någon gång blivit utsatta för våld i en nära relation.

– Att jobba för att motverka våld i ungas partnerrelationer är helt avgörande eftersom det här i stort handlar om killars våld mot tjejer. Men också för att "Anders" sällan börjar slå sin fru från ingenstans när han är 45 år. Han börjar sitt beteende av makt och kontroll mycket tidigare än så. Därför vänder sig ungarelationer.se även till den som utsätter andra för våld.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS