Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den brittiske forskaren Tim Berners Lee anses av många vara den som grundade webben för trettio år sedan.

Webbens grundare kritisk på 30-årsdagen

Nu är det tre decennier sedan World Wide Web grundades. På 30-årsdagen reflekterar grundaren Tim Berners-Lee över webben vi har i dag, och han är inte nöjd.

Den brittiske forskaren Tim Berners-Lee anses av många vara den som grundade webben. För 30 år sedan, den 12 mars 1989, formulerade han sin vision i ett dokument, och nästkommande år öppnades den första webbsidan. I ett brev reflekterar han nu kring hur webben utvecklats de senaste trettio åren.

Efterlyser nytt regelverk

Webben, anser han, har skapat möjligheter, gett en röst åt marginaliserade grupper och underlättat våra liv, men samtidigt gjort det enklare att begå it-relaterade brott och att sprida hat. I brevet skriver Tim Berners-Lee att han efterlyser en ombyggnad av webben och ett slags nytt tekniskt och rättsligt regelverk för att undvika att misstagen under de senaste 30 åren upprepas.

"Om vi nu slutar med att bygga ett bättre nät, då har inte nätet svikit oss. Det är vi som svikit nätet", skriver han.

Clinton minns Bildt-mejl

USA:s förre president Bill Clinton uppmärksammade dagen genom att twittra om sin mejlkonversation med statsminister Carl Bildt 1994, också det den 12 mars. Det var då, för 25 år sedan, som Carl Bildt skickade i väg sitt historiska första mejl till Bill Clinton, där han inledde med att hylla presidenten för beslutet att avsluta handelsembargot mot Vietnam. Mejlkonversationen var den första mellan två regeringschefer.

I tweeten skriver Bill Clinton att han är stolt över att ha varit en del mejlväxlingen. Men enligt BBC skickade Bill Clinton endast två mejl själv under sina åtta år som president. Det ena var ett tomt testmejl, det andra gick till en astronaut ute i rymden. Svaret till Carl Bildt kan alltså med största sannolikhet ha skickats av en medhjälpare till presidenten.