Wallström: Palestinier måste "skärpa sig"

ANNONS
|

Den svenska utrikeministern ska bland andra träffa palestiniernas president Mahmoud Abbas och utrikesminister Riad Malki.

- Tyvärr är ju Abbas väldigt svag och det händer alldeles för lite också när det gäller deras eget ansvar. Men Palestina är ju under hård press just nu och det behöver också diskuteras – vad kan vi göra för att faktiskt få till stånd samtal? Det är ju vad vi helst skulle vilja ha, säger Wallström under ett besök i Bryssel och syftar på samtal som kan leda till "en tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida".

ANNONS

Kräver "stenhård kritik"

Liberalernas partiledare Jan Björklund hör till dem som anser att Wallström bör vara tydlig mot de styrande under Palestinaresan.

- Jag kräver att hon riktar en stenhård kritik mot den palestinska ledningen eftersom den inte erkänner Israels rätt att existera. Palestina måste erkänna Israel, det är förutsättningen för ett fredsavtal, säger han.

Något Israelbesök är däremot inte aktuellt under Wallströms resa, som enligt planerna ska inledas på torsdagen och avslutas under lördagen.

- Jag hade ju gärna sett att jag hade fått komma till Israel också, men tyvärr så bejakar de inte det.

Redo "när som helst"

TT: När kan en resa till Israel bli aktuell?

- Ja, jag är redo när som helst, när det passar dem. Men jag kan inte heller vänta på det, utan jag menar att vi också måste engagera oss med Palestina och att det är hög tid att vi gör det

ANNONS

Israeliska företrädare hänvisar till att "schemarelaterade" orsaker hindrar den svenska utrikesministern från att besöka landet då. Samtidigt pekar en israelisk tjänsteman på att det inte är någon hemlighet att Israel är kritiskt mot "vissa uttalanden" som gjorts från den svenska regeringens sida.

Bakgrund: Ansträngda relationer sedan 2014

Relationerna mellan Sverige och Israel har varit ansträngda sedan oktober 2014. Då erkände den nya svenska rödgröna regeringen den palestinska staten och Israel kallade hem Sverigeambassadören i protest.

I januari i år anklagade en israelisk minister utrikesminister Margot Wallström (S) för antisemitism sedan hon i riksdagen begärt att misstankar om utomrättsligt dödande av palestinier ska utredas. Wallström sade att hon var upprörd av ministerns anklagelser och krävde att "de måste upphöra".

Utrikesministerns uttalanden om utomrättsliga avrättningar ledde till att Israels UD samma månad lämnade beskedet att hon inte var välkommen i landet, och därefter har hon inte besökt Israel.

Israel protesterade även mot att dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) gjort jämförelser mellan Israels behandling av palestinier och Nazitysklands behandling av judar. När de blev kända tog utrikesminister Margot Wallström omedelbart starkt avstånd från Kaplans uttalande, som gjordes i ett tv-program 2009 när Kaplan var ledamot av riksdagen och Miljöpartiets partistyrelse men inte satt i regeringen.

Statsminister Stefan Löfven (S) distanserade sig dock inte omedelbart. I riksdagen sade han dock att uttalandena inte "är bra".

Kaplan avgick ur regeringen sedan kritiken växt mot hans kontakter med en högerextrem grupp i Sverige med ursprung i Turkiet.

ANNONS