Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Wallström: Säkerhetsrådet bör förändras

Nästa år tar Sverige steget in i säkerhetsrådet. Ett FN som är bättre på att förebygga konflikter och som främjar kvinnors deltagande i fredsprocesser finns bland de frågor som de blågula företrädarna särskilt vill driva under de kommande åren.

Från januari har Sverige möjlighet att som en av tio icke-permanenta medlemmar göra avtryck i FN:s säkerhetsråd, som har i uppgift att upprätthålla fred och säkerhet i världen.

Detta rivstartas genom att Sverige tar över ordförandeklubban i januari, samma månad som António Guterres tillträder som ny generalsekreterare.

- Vi vill träda in och göra skillnad, vi menar att Sverige kan påverka tillsammans med andra länder, sade utrikesminister Margot Wallström på en presskonferens i New York tillsammans med FN-ambassadören Olof Skoog på fredagen.

Sveriges mål

Enligt Wallström har Sverige tre mål:

- Vi vill ge Guterres en god start, bidra till att lägga grunden för en mer konstruktiv relation mellan generalsekreteraren och säkerhetsrådets medlemmar på freds- och säkerhetsområdet.

- Vi vill bidra till att förändra arbetsmetoderna i säkerhetsrådet till mer resultatorienterade, mer inkluderande och mer transparanta metoder.

- Vi vill sätta fokus på konfliktförebyggande och på dagordningen som heter "Kvinnor, fred och säkerhet". Vi kommer att bjuda in till en öppen debatt på ministernivå om konfliktförebyggande och det tycker vi är en nystart som FN behöver.

Söker dialog

Som rådsmedlem ska Sverige vara "ansvarsfull, professionell, trovärdig, dialoginriktad och öppen" för att kunna hantera frågor på dagordningen såväl som akuta kriser. I medlemskapsprogrammet nämns också nya säkerhetsutmaningar som klimathot, migration och naturkatastrofer.

Precis som i den egna feministiska utrikespolitiken kommer jämställdhet och kvinnors representation att prioriteras. Sverige kommer att arbeta för att kvinnors deltagande i fredsprocesser ska bli verklighet på marken och engagera sig i rådets informella arbetsgrupp för kvinnor, fred och säkerhet.

I frågor om Syrien har säkerhetsrådet blockerats av Ryssland och Kina, som flera gånger använt sitt veto för att stoppa förslag på resolutioner som är tänkta att bromsa eller stoppa den blodiga konflikten. Sverige kommer att delta i initiativ som syftar till att begränsa användandet av vetot.

Dålig stämning

Tyngdpunkten rent praktiskt kommer att ligga på att skapa ett öppnare säkerhetsråd och reformera FN.

Olof Skoog har suttit som observatör de senaste månaderna och fått en del intryck.

- Stämningen är ju riktigt kass, konstaterar han.

- Det handlar framför allt om Syrien, men jag tror att risken är ju att det spiller över och att det får negativa återverkningar på konflikter också där de permanenta medlemmar egentligen inte har eller borde ha så himla mycket nationella intressen eller motsättningar, säger han.

Den svenske FN-ambassadören ser ändå ett ljus i tunneln – den nye generalsekreteraren Guterres som han vill ge en bra start och skapa en plattform åt för att ge honom en möjlighet att presentera sin vision.