Utrikesminister Margot Wallström (S) uppmuntrar USA och Nordkorea att besinna sig efter den senaste tidens ordkrig mellan länderna.

Wallström om ordkriget: Besinna er

Margot Wallström säger att det blir allt svårare för USA och Nordkorea att undvika en militär konflikt om tonläget fortsätter att trappas upp.

USA:s president Donald Trump hotar med "eld och raseri" som världen aldrig tidigare skådat. Nordkoreas ledare Kom Jong-Un svarar att han överväger en robotattack mot amerikanska baser i Stilla havet.

Ordkriget mellan de två ledarna har trappats up rejält de senaste veckorna.

- När man hamnar i ett sådant läge blir det mycket svårare att backa ur. Ju mer man satsar, desto svårare blir det att inte förlora ansiktet när man måste välja en våldets väg, säger utrikesminister Margot Wallström (S) och fortsätter:

- Risken för misstag och felbedömningar blir också större. För det är inte bara ledarpersoner utan personer i ett helt system som inspireras av det här. Och numera är tröskeln ganska låg.

FN har fördömt robot- och raketuppskjutningarna som Nordkorea genomfört och infört nya långtgående sanktioner mot landet, vilka Wallström hoppas "implementeras ordentligt".

Måste besinna sig

När hon på söndagen talade på kongressen för Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) på Älvsjömässan i Stockholm sade hon att hon beklagar att politiken i USA är så svår att bedöma och förstå sig på just nu.

Sverige har ett skyddsmaktsuppdrag mellan USA och Nordkorea, vilket innebär att Sverige sköter dialogen länderna emellan eftersom de inte pratar direkt med varandra.

TT: Kan Sverige påverka situationen på något sätt?

- Jag tycker inte man ska lova för mycket eller spekulera om saker och ting. Vi finns alltid där, med vår syn på just de diplomatiska verktygen och en fredlig väg framåt. Det är vår grundhållning. Det måste till nu.

- Vi kan bara uppmuntra båda parterna att besinna sig och förhoppningsvis hitta politisk dialogväg framåt, säger Margot Wallström.

Gripna utomlands

Hon kommenterade också de två svenskar som sitter fängslade på order av Turkiet. Människorättsaktivisten Ali Gharavi sitter fängslad i Istanbul och det kan dröja nio månader innan han släpps fri, enligt hans advokat. Författaren Hamza Yalcin sitter gripen i Barcelona efter att Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder mot honom.

- Vi är mycket bekymrade över att det är sådan bristande respekt för mänskliga rättigheter i Turkiet, och hur journalister och det fria ordet är under hot. Därför blir det viktigt hur man hanterar den här typen av ärenden.

Utrikesministern säger att man ser till att få konsulärt tillträde till personerna, träffa dem och hålla kontakt med familjerna. Gharavi bör friges eftersom inga åtalspunkter finns presenterade mot honom, enligt Wallström. Och fallet om Yalcin, som sitter i Barcelona, följer hon noga.

- Vi försöker påverka så att vi ska få oskyldiga människor fria, säger Margot Wallström.