Wallström lovar hemligt svar om Saudiröst

ANNONS
|

Partiledarna för Moderaterna, Liberalerna och Centern vill se korten på bordet. Det ska de få, lovar utrikesminister Margot Wallström (S).

"Vi kan som bekant inte redovisa offentligt hur Sverige röstar i en sluten omröstning, men eftersom sekretess gäller under utrikesnämndens möten kommer jag att informera riksdagens partier om den här frågan vid nämndens nästa möte. Jag vill dock redan nu tydliggöra att Sverige inte har ingått några röstbyten i valet till FN:s kvinnokommission", skriver Wallström.

Flera nya länder

Omröstningen skedde nyligen i FN:s ekonomiska och sociala råd, Ecosoc, och gällde fyllnadsval av 13 medlemsländer till en underkommitté, FN:s kvinnokommission som rymmer 45 länder åt gången. Saudiarabien, Irak och Algeriet finns bland de invalda.

ANNONS

Hans Corell, tidigare rättschef i FN, bekräftar för TT att det i Ecosocs stadgar sägs att omröstningarna när det gäller val till underkommittéer är hemliga. Länderna får inte veta, åtminstone inte officiellt, hur de enskilda rösterna fördelats.

M-ledaren Anna Kinberg Batra kräver dock att Sverige "säger vad man tycker" och redogör för hur rösten har använts.

- Det här är en regering som har väldigt hög profil med en feministisk politik och som vill öka transparensen. De kan väl berätta för svenska folket vad man tycker, det måste de kunna göra. Sedan finns det alltid hänsyn att ta i olika tekniska frågor.

Centerledaren Annie Lööf vill ha svar från den feministiska svenska regeringen. L-ledaren Jan Björklund säger att möjligheten att Sverige skulle ha sagt ja till saudierna bara inte får vara sann.

- Saudiarabien är en av de allra värsta, kanske den värsta, kvinnoförtryckande diktaturen i världen, säger han och räknar även länder som Iran till den kategorin.

ANNONS

Pikar Björklund

Margot Wallström undrar i sitt inlägg över hur Jan Björklund hanterade liknande frågor under sin tid i regeringen 2014.

"Värt att notera i sammanhanget är att Jan Björklund var chef för det departement som ansvarade för FN:s kvinnokommission när Ecosoc med Sverige som medlem valde in Iran i kvinnokommissionen 2014." skriver hon.

Wallström skriver att beslutet om hur Sverige skulle göra inte var politiskt, det följde de regler som gäller för omröstningar i det aktuella FN-organet. Regionala grupper nominerar företrädarländer och de väljs sedan oftast in utan diskussion.

"Saudiarabien hade utsetts till representant i sin regionala grupp. I det här fallet begärde ett land med kort varsel omröstning", skriver hon.

TT

Fakta: FN:s kvinnokommission

Kommissionen är en funktionell kommitté med ansvar för policyutveckling inom jämställdhet.

Den ska följa upp Pekingplattformen och de tolv områden som i den anses som kritiska.

Den har årliga möten med specifika teman.

De slutsatser den kommer fram till är inte juridiskt bindande, men ska ses som en rekommendation till staterna.

Medlemsstaterna ska vara överens om fortsatta insatser för att öka kvinnors rätt i politiska, ekonomiska och sociala områden.

Kommissionen bildades 1946.

Den har 45 medlemmar åt gången, fördelade på fem geografiska grupper som nominerar företrädare inom gruppen.

Senaste sessionen valdes 13 länder in: Algeriet, Komorerna, Kongo, Ghana och Kenya från den afrikanska gruppen; Irak, Japan, Korea, Saudiarabien och Turkmenistan från Asien/Stillahavs-gruppen; Ecuador, Haiti och Nicaragua från Latinamerika/Karibien.

Källa: FN, manskligarattigheter.se

ANNONS