Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström håller pressträff med anledning av Sveriges första halvår som medlem i FN:s säkerhetsråd.

Wallström kritiserar nazisttillstånd i Almedalen

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att hon inte förstår varför nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att närvara vid politikerveckan i Almedalen.

Wallström kommer inte själv att närvara, men det har inget samband med att Region Gotland upplåtit mark åt NMR under politikerveckan och att polisen givit partiet tillstånd för en så kallad öppen sammankomst.

Wallström betonar att det inte handlar om en bojkott från hennes sida, det var inte tänkt att hon skulle medverka från början.

Men hon säger att NMR:s väntade närvaro inte har ökat hennes intresse för att delta i veckan.

- Det här är min syn, jag tycker inte att det är rätt, säger hon.

På en fråga om hon anser att partiet ska utestängas svarar hon:

- Jag förstår inte varför vi skulle tillåta nazister, med en sådan människosyn. Det är väl inte givet att de ska ha en plattform där, säger utrikesministern.

Region Gotland, som arrangerar politikerveckan, har försvarat sig med att det inte går att hindra någon från att komma till Almedalsveckan och att NMR inte är en del av det officiella programmet, i det ska det inte finnas någon plats för våldsbejakande och icke-demokratiska organisationer eller partier.

Regionens arrangörsgrupp skriver också, i ett inlägg på hemsidan, att det är polisens sak att avgöra om ett parti som det ny aktuella innebär ett hot mot säkerheten och polisen har, enligt arrangörsgruppen, bedömt att säkerheten för organisationen och andra, som känner sig hotade av närvaron, kan hanteras.

Feministiskt initiativ bojkottar årets politikervecka med NMR:s närvaro som skäl. Vänsterpartiet har fört en intern diskussion om att också göra det, men har beslutat att delta som planerat.