Wallensten tog ett steg tillbaka för att lösa hälsogåtan

Under våren var Anders Wallensten ständigt synlig på presskonferenser och i intervjuer. Sedan försvann han. Nu är den biträdande statsepidemiologen tillfälligt tillbaka i rampljuset – med en bok om hur vi ska lära oss att leva mer hälsosamt.
– Man glömmer lätt att hälsa är en helhet, säger han.

ANNONS
|

Diskussionen om hur vi mår under pandemin har blivit allt mer aktuell. Det talas om isolering och vad det gör med oss. Ett av kapitlen i biträdande statsepidemiolog Anders Wallenstens bok handlar just om relationer och vilken roll de spelar för hälsan.

– Vi är en social art. Vi behöver mänsklig kontakt. Om inte annat ska man nog tänka på att höra av sig till andra en extra gång, för att klara oss genom den här tiden på ett bra sätt, säger han.

Anders Wallensten har jobbat med boken Hälsogåtan, som ger svar på hur man ska leva för att må bättre, under ett par år. Den var klar hösten 2019 och tanken var att den skulle ha kommit ut i våras. Men istället kom coronapandemin och vände upp och ned på tillvaron, så man bestämde sig för att skjuta publiceringen ett halvår framåt.

ANNONS

– Sjukdomar och livsstilsproblem finns ju kvar, så jag tycker att det är en ganska bra tid att släppa den nu, säger han.

En hälsosökare

Anders Wallensten berättar att han alltid varit intresserad av hälsofrågor och att han varit något av en sökare som gärna testat de nya hälsotrender som dykt upp.

– Till sist kände jag: vad är det egentligen som spelar roll? Är det att jag gör en smoothie med gurkmeja?

Han började läsa in sig och kopplade på den evolutionära tanken och jämförde hur vi lever i dag med hur människor levt i generationer långt före oss. Till det lade han också jämförelser med hur folk lever i de ”blå zoner” världen över, kända för att människorna där blir ovanligt gamla.

– Där tycker jag att man kan hitta en mer allmängiltig princip, och det var den jag var nyfiken på. Och när jag berättade för folk vad jag höll på med blev många nyfikna, så jag tänkte att det kanske är fler som har de här frågorna som jag har.

Skulle du säga att det är svårt att leva hälsosamt i dag?

– Ja, absolut och den utveckling vi har på många håll i världen med övervikt, diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar och liknande tyder på att det finns en stor problematik – trots att det redan finns mycket kloka hälsobudskap från myndigheter och andra. Det är ett glapp mellan att vi har information och hur lätt det är att leva så i praktiken.

ANNONS

Anpassade till liv i naturen

Varför är det svårt?

– Jag anser att det har att göra med att vi är anpassade till ett liv i naturen, precis som andra djur, och vi har under lång, lång tid utformats för att vara duktiga på det. Till exempel: om vi ser näringsrik mat ska vi äta den och om det är så att vi har möjlighet att slippa röra på oss då är det smart att göra det för att inte bränna kalorier i onödan. Det är två grundgrejer.

Problemet är att vi lever i ett samhälle där extremt näringstät mat finns tillgänglig överallt, dygnet runt och det finns rulltrappor och elsparkcyklar som gör att vi kan spara energi i vardagen. Det vi har med oss från den tid vi levde som jägare-samlare kolliderar helt enkelt med de möjligheter som det moderna samhället ger oss.

Som biträdande statsepidemiolog hamnade Anders Wallensten i händelsernas centrum under pandemins första fas. Under våren delade han och statsepidemiologen Anders Tegnell de dagliga presskonferenserna och andra medieuppdrag emellan sig.

Under hela hösten har Anders Wallensten varit mer osynlig, och istället för att möta medierna har han jobbat bakom kulisserna med att fördjupa sig i detaljer och ta fram underlag.

ANNONS

– Det är ansträngande att ta så mycket intervjuer, så på det sättet har det varit lugnare även om jag haft mycket att göra, säger han.

Hur var det att hamna mitt i stormen som du gjorde våren?

– Det kändes viktigt att hjälpa till när Folkhälsomyndighetens uppgifter blev så centrala. Sedan blev det ju snabbt uppmärksamhet kring alla oss som syntes i media och det var svårt att ha förutsett att det skulle bli ett sådant fokus. När man jobbar på en myndighet är man inte direkt van vid den typen mediabevakning. Det var intensivt och en stor förändring att bli igenkänd på gatan och så vidare.

Blev #smittskyddsbae

Anders Wallensten var en av dem som hamnade mest i fokus. Han fick en egen hashtagg på Twitter – #smittskyddsbae – och det uppstod till och med en debatt på GP:s kultursida om huruvida det var rimligt eller ej att objektifiera den biträdande statsepidemiologen.

Var det en situation du trivdes i, eller var det mest jobbigt?

– Det var ansträngande, absolut. Sedan har alla varit väldigt snälla. Jag har fått mycket positiva kommentarer och så. Det har ändå värmt.

Stress, press och det moderna livets höga krav löper som en röd tråd genom hans bok, där han går igenom områden som motion, kost, relationer, sömn och tankar och hur de påverkar vårt välbefinnande.

ANNONS

– Man glömmer lätt att hälsa är en helhet. Det är mycket fokus på kost och motion, inte minst i tidningsrubriker. Men de andra bitarna – hur vi mår mentalt och hur vi sover, hur vi har det i våra relationer det spelar också stor roll på vilka möjligheter vi har att leva hälsosamt.

Behöver inte jaga nya vägar

Att man ska röra sig, äta bra, sova ordentligt, vårda sina relationer för att må bra låter ganska självklart?

– Ja, men det är de grejerna som håller. Man behöver inte jaga de nya genvägarna. Med det här evolutionära förhållningssättet så kan man luta sig tillbaka och tänka: att jag gör de här grejerna rätt är det viktiga – inte att jag hakar på en ny sexveckorskur av någonting. Råden är inte revolutionerande. Mycket är kunskap som många av oss redan har. Men jag undrar hur många av oss som faktiskt lever efter dem i tillräckligt hög grad.

Några som faktiskt lever enligt den här modellen är invånarna i de blå zoner som finns på några platser i världen, där människorna blir ovanligt gamla.

– De äter inte en viss typ av bär eller så – och bara det säger ju att det inte kan vara det som är lösningen. Utan det gemensamma är att de äter varierat och lite mindre än vad vi gör, att de rör sig varje dag. De bor lite mer lantligt, de har ett lugnare tempo och tar hand om varandra. Och inte minst att det är mindre stress.

ANNONS

Innebar det någon aha-uppevelse för dig att jobba med den här boken?

– Jag har varit inne på de olika delarna tidigare, men min aha-känsla är väl att det inte är så svårt. Om vi bara anpassar våra moderna liv till de behov våra kroppar har, så har vi bättre chanser att klara oss bra.

Fakta: Så kan du leva mer hälsosamt

Så här ser Anders Wallenstens råd till dig som vill leva mer hälsosamt ut.

Var medveten om att hälsa är mer än bara kost och motion. Sömn och relationer spelar också roll.

Få till vanor som är hälsosamma. Till exempel: gå i trappor, ät varierat, vårda dina relationer.

Tänk och reflektera över livet och vad det finns att vara tacksam för.

LÄS MER:Låt oss få göra romantiska hjältar av epidemiologerna

LÄS MER:Låt Anders Wallensten slippa vara #smittskyddsbae

LÄS MER:Hälsoenkät: 70 procent mår bra

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS