Voi inför böter för felparkering i hela Sverige

Under måndagen införde företaget Voi parkeringskontroller för sina elsparkcyklar. Med hjälp av åkarnas egna bilder ska man hitta felaktiga parkeringar, som framöver kommer leda till böter.
– Det är första gången vi lanserar det i Sverige, säger Vois Sverigechef Eric André.

ANNONS
|

Sedan ett par veckor tillbaka måste användarna fotografera elscootern när de avslutar en tur med företaget Voi. I måndags införde bolaget böter för användare som upprepade gånger parkerar fel.

– Det är första gången vi lanserar det i Sverige, säger Vois Sverigechef Eric André under tisdagen.

LÄS MER:Så mycket skiljer det i pris på att hyra en elsparkcykel

En kundsupport kommer kolla över bilderna från kundernas parkeringar och återkopplar inom ett par timmar.

– De ska kolla över bilderna och om felaktiga parkeringar upprepas får föraren böter, meddelar Vois pressansvariga Tobias Persson.

Kunden parkerar korrekt genom att ställa elsparkcykeln på en parkeringsyta, tätt intill en vägg eller en plats där den håller sig ur vägen för andra.

ANNONS

För att underlätta rapporteringen kommer Voi införa registreringsskyltar på alla fordon i Stockholm, Göteborg och Malmö. Majoriteten av deras elsparkcyklar i Göteborg har redan skyltarna på plats.

LÄS MER:Polisens insats mot elsparkcyklarna – så många bötfälldes

Efter två varningar kommer boten

Parkerar kunden fel en gång varnas personen, men efter två meddelanden om slarv medförs en bot på 250 kronor. I värsta fall riskerar användaren att bli avstängd från tjänsten.

Företaget har testat konceptet i Helsingborg under våren, vilket gav en tydlig effekt. Antalet elsparkcyklar som parkerats ansvarsfullt har ökat med nästan 30 procent sedan pilottestet drog igång i maj.

LÄS MER:Polisen tar krafttag mot berusade förare på elsparkcyklar

Arbetet med böter på nationell nivå har pågått under hela året och nu vill företaget sprida vidare botsystemet till andra i branschen.

– Vi vill få ordning på elsparkcyklarna i alla svenska städer där vi är verksamma, säger Vois Sverigechef Eric André i ett uttalande.

LÄS MER:Elsparkcyklist körde på ettåring – får böta 13 000 kronor

LÄS MER:Sean Banan i allvarlig olycka – kraschade med elscooter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS