En av de åtalade kvinnorna i tingsrätten. Åtalade mannen sitter till höger.
En av de åtalade kvinnorna i tingsrätten. Åtalade mannen sitter till höger.

Vittnade om utdragen dödsmisshandel

ANNONS
|

Ett 30-tal åhörare hade samlats när rättegången mot tre 20-åringar, åtalade för inblandning i mordet på en 54-årig lärare, inleddes i Gävle tingsrätt.

De som skulle in i rättssalen gick igenom säkerhetskontroller.

De som inte fick plats kunde följa rättegången från en annan sal via bildskärm.

Först hörde rätten den man som åtalats för medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling.

Vågade inte sticka

20-åringen hävdar att han följde med till offrets lägenhet i tron att de bara skulle prata med läraren. Under misshandeln vågade han inte lämna lägenheten på grund av rädsla för den andre 20-årige mannen som han beskrev som drivande och ansvarig för nästan allt våld mot offret.

ANNONS

–Om jag skulle sticka därifrån kanske han skulle tro att jag tänkte tjalla eller nåt, sade han i rätten.

Den huvudåtalade mannen ska bland annat ha utdelat ett tiotal hårda knytnävsslag, skurit läraren över hela kroppen med en brödkniv från köket och hoppat jämfota på hans huvud och bröstkorg minst fem gånger. Kvinnan sparkade offret två gånger, i sidan och mellan benen.

Trodde han levde

De två medåtalade sade flera gånger åt den huvudmisstänkte att lugna ned sig. När de tre till slut lämnade bostaden pratade två av dem om att ringa ambulans.

–Han har ju fått många smällar, det tänkte jag väl. Jag och (den åtalade kvinnan) pratade om att ringa ambulans, men då sade (den huvudåtalade) nej, han klarar sig, det är lugnt, sade mannen under måndagens rättegång.

Paret som står inför rätta för mord nekar båda till brottet. Den huvudåtalade mannens försvarare, Gustaf Andersson, säger till TT att hans klient bara ville skrämmas och att han inte trodde att våldet var så grovt att läraren kunde dö eller ens få bestående skador. Efter att 54-åringens snarkande ljud upphört ska misshandeln ha börjat om igen. När ungdomarna gick var de övertygade om att 54-åringen var vid liv, enligt försvarets sakframställan.

ANNONS

På tisdagen hålls förhören med de två andra ungdomarna.

Under lördagskvällen den 2 april träffade de tre 20-åringarna, två män och en kvinna, på sin tidigare lärare, den 54-årige mannen, på en pizzeria i Hofors. Enligt kvinnan tafsade han henne på brösten. Hennes pojkvän, den nu mordåtalade, blev arg när han hörde det och tillsammans gick de tre senare på natten till lärarens lägenhet.

När de knackade på dörren öppnade 54-åringen och blev genast nedslagen. Han låg sedan i stort sett helt orörlig och tyst på rygg under misshandeln. Han avled enligt obduktionen av trubbigt våld mot bröstkorgen och buken, vilket orsakade svåra frakturer och inre blödningar.

Flickvännen åtalas för mord alternativt medhjälp till mord, hennes pojkvän för mord och den andre mannen för medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling. (TT)

ANNONS