Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning, säger att viruskrisen slår mot den gränsöverskridande brottsligheten. Arkivbild.
Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning, säger att viruskrisen slår mot den gränsöverskridande brottsligheten. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Viruskrisen slår hårt mot kriminella världen

De virusstängda gränserna i världen har satt ordentliga käppar i hjulet för den gränsöverskridande brottsligheten. Smugglingen av narkotika, vapen och människor har tvingats bromsa in och polisen befarar turbulens i den kriminella världen.

ANNONS

Det är inte bara virussmitta och människor som stoppas av de restriktioner som många länder i världen infört för att få bukt med coronapandemin. Även den gränsöverskridande brottsligheten som flyttar droger, vapen och människor till köpare runt om i världen har tvingats ställa sig på bromsen.

Än så länge har det gått ganska kort tid, men enligt Linda H Staaf, som är chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), har den kriminella världen sannolikt redan påverkats, på samma sätt som legala verksamheter.

– Även den kriminella världen är beroende av den inkomst man är van vid. Man söker då nya vägar, för så fungerar kriminaliteten. Blir det stopp en väg så söker man en annan, säger hon.

ANNONS

Ingen som vet

Polisen håller sig uppdaterad om hur brottsligheten nu förändras, för att ligga steget före.

– Vi tittar på all typ av brottslighet som på något sätt kan påverkas av den här situationen både på kort, medellång och lång sikt. Vi tittar på olika scenarier och bedömer dem. Men det här är ju en exceptionell situation och därför svårbedömt vad vi har framför oss.

Vilka möjliga scenarier som polisen tittar på vill Linda H Staaf inte berätta.

– Exakt vilka hypoteser vi har där vill jag inte nämna för det vore i princip som att ge kriminella tips om hur man ska gå till väga.

Annan kriminalitet

En av de uppenbara risker som polisen ser är att narkotikamarknaden kommer att hamna i obalans till följd av de stängda gränserna. Och att det kan medföra flera problem.

– Helt klart bedömer vi att det finns en uppenbar risk att det på kort sikt blir ett minskat utbud av narkotika i Sverige. Det medför en hel del andra utmaningar och risker för annan kriminalitet.

Men det finns områden där polisen redan nu tror att världens virusåtgärder fått ner brottsligheten.

– När det gäller stöldligor så är det väl det område som vi tror kan ge mest positiva konsekvenser, i alla fall tillfälligt.

ANNONS

Beatrice Nordensson/TT

Coronaviruset har påverkat kriminellas möjligheter att transportera illegala varor i världen. Exempel på vad som ett normalt år, utan rörlighetsbegränsningar, passerar och ibland stoppas vid Sveriges gränser kan ses i Tullverkets beslagsstatistik. Här är ett urval av beslagen 2019:

Cannabis/marijuana: 356 kilo

Cannabisharts: 759 kilo

Amfetamin: 334 kilo

Kokain: 43 kilo

Kat (färsk): 585 kilo

Kat (torkad): 4 575 kilo

Ecstasy: 61 260 tabletter

Ecstasy (pulver): 27,5 kilo

Heroin: 59,5 kilo

Opium: 34 kilo

Tramadol: 973 000 tabletter

Övrig narkotika och narkotiska läkemedel: 1,83 miljoner tabletter/kapsyler

Sprit: 46 800 liter

Öl: 215 000 liter

Cigaretter, cigarrer och cigariller: 42,5 miljoner stycken

Skjutvapen: 58 stycken

Explosiva varor: 5 900 stycken

Källa: Tullverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS