Viral tweet från Svenska kyrkan om transpersoner

En inlägg till stöd för alla transpersoner och om rätten att få vara sig själv. Det Twitterinlägget från Svenska kyrkan blev viralt på fredagen och lördagen och fick aggressiva mothugg – men också mycket stöd. Personen bakom inlägget, nätprästen Charlotte Frycklund, bemödade sig att försöka svara alla – oavsett vad de skrev.
– Jag tror att själva budskapet ligger i tonfallet vi använder, säger hon.

ANNONS
|

Under fredagen var det ”International Transgender Day of Visibility”, alltså en dag att uppmärksamma transpersoners situation. Och på Svenska kyrkans officiella Twitterkonto uppmärksammade man också dagen. Prästen Charlotte Frycklund, som har en tjänst som nätpräst speciellt riktat mot sociala medier skrev: ”Gud, jag ber för alla transpersoner som lider, förtrycks, dödas. Jag ber för dem vars namn jag aldrig får veta, de som har tvingats leva i en lögn. Hjälp mig att verka för en bättre värld, där alla får vara sig själva. Amen”.

Oväntat mycket reaktioner

Reaktionerna lät inte vänta på sig – många negativa kommenterar dök upp i Twittertråden, men snart också många delningar och positiva kommentarer om inlägget och budskapet. Bland de negativa kommentarerna hävdades bland annat att Svenska kyrkan var en ”sekt” och ”pk” och att man tog ställning i politiska frågor, medan andra förklarade att de nu kunde vara stolta över att tillhöra trossamfundet.

ANNONS

För Charlotte Frycklund som gjorde inlägget i sitt uppdrag som nätpräst, var den stora uppmärksamheten rätt oväntad.

Charlotte Frycklund, nätpräst på Svenska kyrkan.
Charlotte Frycklund, nätpräst på Svenska kyrkan. Bild: Magnus Aronson /Ikon

– Vi brukar uppmärksamma den här ”Transgender visibility day” och även ”Transgender day of rememberance”. Och det brukar trösta människor att vi ser deras utsatthet, det är därför vi gör detta, men vi har aldrig varit med om att det blivit så här stort.

– Jag har haft tjänst som nätpräst i Svenska kyrkan sedan 2016 och det här inlägget har nått fler människor än något annat inlägg vi gjort, tror jag. Det är ofta vi lyfter utsatta grupper på våra konton.

Dynamiken bakom att inlägget blev viralt var just de många negativa kommentarerna, tror hon.

– Ironiskt nog är det kanske hatet som har lyft det här och gjort det viralt.

Hon väljer att se det positivt.

– Jag tycker att det är jättebra om det ökar synligheten för transpersoner, dagen handlar ju om synliggörandet.

Försökte svara nästan alla

En del kommenterar är samtidigt extremt negativa och har – vilket är vanligt på Twitter – en fördömande ton där konton även använder många negativa omdömen. Men Charlotte Frycklund försöker svara i princip alla, vilket inte är så vanligt på Twitter.

– Vi gör de här inlägget för att lyfta att människovärdet – för oss är det absolut. I linje med det försöker vi svara alla, vi försöker se människor. Men sedan finns det samtal som är omöjliga – om någon skriker ”pedofilhora”, så är det inte någon idé att föra ett samtal.

ANNONS

– Det som lockat mig när började jobba med sociala medier är att själva budskapet ligger i tonfallet vi använder. Om man är kärleksfull och snäll emot folk, då berättar man något om kyrkan i själva tonfallet.

Hon konstaterar att HBTQI-personer, dit transpersoner hör, inte alltid välkomnats av Svenska kyrkan.

– Vi har tyvärr en lite tråkig historia när det gäller HBTQI-personer, att vi varit fördömande. Det tycker jag är väldigt tråkigt. Sedan var Svenska kyrkan rätt tidig med att se att det var fel att göra så.

Amerikansk mediedebatt bakgrund

Att det var så många negativa och i en del fall hatfulla kommenterar i ämnet kopplat till inlägget går också att spåra till USA. En i raden av masskjutningar i USA i veckan hade enligt amerikansk polis en förövare som var transperson. Bland annat Washington Post pekade i rapporteringen på att det är mycket ovanligt att transpersoner är förövare bakom sådana dåd utan tvärtom oftast de som blir offer för våld, och att förövare nästan alltid är cis-män (män som identifierar sig med det kön de föds i). Men konservativa Fox News blåste upp förövaren stort – och ett antal högerrepublikanska politiker har under längre tid försökt driva på lagstiftning som inskränker transpersoners rättigheter. Flera kommenterar i Twittertråden knöt an till händelserna i USA.

ANNONS

– Det är ju ett vidrigt sätt att se på människor, och att man inte skulle se kunna be för en grupp för vad en person i en viss grupp gjort. Vad är det för trams, vi ber ju för karlar hela tiden, säger Charlotte Frycklund.

Att Svenska kyrkan i dessa sammanhang ofta blir anklagad för att ta politisk ställning är Charlotte Frycklund van vid.

– En tro som bara bor i ens hjärta men inte får något uttryck i hur man lever är en väldigt konstig tro.

– Men sedan röstar inte alla kristna på samma parti, i vår kyrkostyrelse sitter människor från alla möjliga partier. Tro innebär politik, men inte nödvändigtvis partipolitik.

LÄS MER:Nu rustar kyrkan för kris och krig

LÄS MER:Fader Mikael hittade hem bland tradition, helgon och mystik

LÄS MER:Katolska kyrkan kompenserar övergreppsoffer

ANNONS