Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ingen vind i sikte enligt Forecas meteorologer. Hög tid att passa på att hänga vid älven utan att blåsa bort. Bild: Arkivbild
Ingen vind i sikte enligt Forecas meteorologer. Hög tid att passa på att hänga vid älven utan att blåsa bort. Bild: Arkivbild

Vintern officiellt över i Göteborg

Den efterlängtade våren blev kortvarig, sommaren är redan här. På fredagen uppmättes sommartemperaturer i Göteborg – men snart blir det lite kyligare.

Så kom äntligen våren till Göteborg. Sedan förra helgens värmechock har man kunnat skåda både lekande barn i shorts och överfulla uteserveringar. Och värmen verkar vara här för att stanna, ett litet tag till i alla fall. Under fredagen uppmätte man till och med sommartemperaturer i Göteborg berättar Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

– Det håller i sig under dagen men framåt kvällen kan man förvänta sig moln och svalare luft. På söndag kan man räkna med mulet och någon liten regnskur.

Det vädret håller i sig även på måndagen och tisdagen innan det på onsdagen förväntas slå om och bli soligt igen med stigande temperaturer. På torsdagen kan man räkna med att den riktigt varma luften återvänder med temperaturer på 17-18 grader. Även fredagen och lördagen kan bli riktigt soliga och varma.

– Jämfört med vad vi haft tidigare är det här rena drömtemperaturen, säger Erik Rindeskär.

Är vintern över nu?

– Ja det är den, vi har meteorologisk vår, alltså att temperaturen legat över nollan sju dygn i sträck.

Dags att hänga in vinterjackan

Om de milda temperaturerna håller i sig under april och maj vet man däremot inte men meteorologerna vid Foreca ser inga tecken på att kallare väder kommer att dra in.

– Men man kan aldrig vara helt säker. Det har ju hänt att det snöat både i maj och juni. Men det har redan nu varit varmare eller mycket varmare än vad som är normalt för den här tiden på året. Just nu har vi en väldigt lugn period vädermässigt, säger Erik Rindeskär.

Att hänga in vinterjackan i garderoben verkar man alltså kunna göra utan att behöva oroa sig. Även övriga delar av landet har blivit bortskämda med varmt och skönt väder. På många ställen har man fortfarande kalla nätter men dagtid kan temperaturen långt uppe i Norrland bli tvåsiffriga.

– Men som sagt, man vet aldrig. Det gäller att passa på att njuta och det verkar folk göra. Det är som att man går upp ur ide, det märks att folk har längtat efter värmen.

LÄS MER: Årets körsbärsblomning i Göteborg blir sen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.