Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vinterkräksjuka i Lilla Edet

Provsvar i det magsjukedrabbade Lilla Edet visar på den ytterst smittsamma vinterkräksjukan. Det kan fortfarande vara kranvattnet som är smittkällan.
För tre år sedan vann Lilla Edet tävlingen om Sveriges bästa kranvatten. I juryns motivering beskrevs det som "....ett elegant vatten i världsklass med frisk fjällbäckskänsla." I dag vill invånarna i kommunen helst slippa sitt kranvatten. De hundratals personer som insjuknat i magsjuka de senaste dagarna kan ha blivit smittade av det kommunala vattnet.
Nu visar resultatet från fyra av de smittade personerna att de drabbats av calicivirus, som orsakar vinterkräksjukan. Detta kan finnas i vatten. Proverna på vattnet väntas först nästa vecka.
- Vi vet ännu inte smittkällan, säger Annika Ekvall, miljöchef i Lilla Edet. Men vi måste agera som om det var vattnet. Andra tänkbara smittkällor är person till person eller mat, men det som talar emot dessa är att det var så många på en gång, samt att det var så spritt.
Annika Ekvall betonar att de stränga restriktionerna gäller fortfarande. Och att man stannar hemma 48 timmar efter att man blivit frisk.
Lilla Edet tar sitt vatten från Göta älv. Förra lördagen var vattenkvaliteten så dålig i älven att Göteborg stängde sitt vattenintag. Detta kan inte Lilla Edet göra eftersom kommunen inte har någon reservvattentäkt.
- Det skulle man förstås önskat sig, säger Annika Ekvall. Men det är en politisk fråga och det har ansetts för dyrt. Det kan också vara tekniskt komplicerat.
För tolv år sedan var Ryrsjön aktuell som reservvattentäkt, men planerna fullföljdes aldrig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.