Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Familjen Bergström och Gustavsson som inte kom iväg till Larnaca, försöker boka om resan och tillslut verkar det som man kommer iväg till Fuerteventura. Bild: Adam Ihse/TT
Familjen Bergström och Gustavsson som inte kom iväg till Larnaca, försöker boka om resan och tillslut verkar det som man kommer iväg till Fuerteventura. Bild: Adam Ihse/TT

Vingresenär: Omtumlande för barnen

Tusentals personer skulle ha rest till eller från Norden via Ving på måndagen. För familjerna Bergström och Gustavsson tog semesterplanerna tillfälligt stopp på Landvetter.
– Det har varit omtumlande, inte minst för barnen, säger Marcus Bergström.

Flygen för över 6 000 personer som skulle ha rest med Ving till eller från Norden under måndagen har ställts in. Av dessa berörs drygt 3 000 resenärer som skulle ha åkt till eller från Sverige.

– Vi gick upp ganska tidigt och hade förväntningar om att åka utomlands. Men vi förstod ju rätt snabbt att det var kört, berättar Marcus Bergström, samtidigt som de fyra barnen i resesällskapet otåligt klättrar omkring i en kafésoffa på Landvetter.

Till slut lyckades de båda familjerna hitta ett alternativ till den planerade Larnaca-resan. Det blir Fuerteventura i stället, med avresa från Stockholm på tisdagen.

– Vi har kämpat här hela morgonen och ringt runt. Det är ganska rörigt i resebranschen i dag märker man. Vi är ju åtta som ska resa tillsammans, men till slut hittade vi en resa.

– Inte helt gratis, men ledig tid är viktigt.

Hur blir det med pengarna för resan som ni egentligen skulle göra?

– Vi har fått ett sms om att vi ska få återbetalat pengar. Men jag känner mig inte helt övertygad, för konkurs, det låter inte bra.

– Men vi får hoppas på det bästa.

"Inte så jättekul"

Madelene Reinholdsson och Karin Angholt skulle tillsammans med några kollegor ha rest från Göteborg till Larnaca strax före klockan 8. Även de fick besked om det inställda flyget först när de var framme på Landvetters flygplats.

– Det var när vi kom till flygplatsen och försökte checka in, säger Karin Angholt.

Karin Angholt och Madelene Reinholdsson var på väg till Larnaca tillsammans med några kollegor, men fastnade på Landvetter. Bild: Adam Ihse/TT
Karin Angholt och Madelene Reinholdsson var på väg till Larnaca tillsammans med några kollegor, men fastnade på Landvetter. Bild: Adam Ihse/TT

– Det var en av oss som fick ett sms, tio minuter innan flyget skulle ha åkt, om att det inte skulle bli något. Men det är det enda som vi har hört.

Madelene Reinholdsson fyller i:

– Det var ju inte så jättekul. Vi läste lite om det på nyheterna i går, men det verkade ju inte direkt som att det var något som skulle hända nu, säger hon.

– Så det var ganska chockartat att vi kom hela vägen hit innan vi fick reda på något.

"Resorna försvinner"

Alexander Kandiloros och hans familj planerade sin resa till Antalya i Turkiet för ett halvår sedan. Planet skulle ha lyft i kväll men i morse kom ett sms från Ving där det meddelades att resan ställts in. Alexander Kandiloros letar i panik efter ett nytt resmål.

– Men resorna försvinner i en rasande fart. Vi måste åka i dag och vara tillbaka om en vecka, säger han.

Företaget som sköter driften av Landvetter flygplats, Swedavia, följer utvecklingen av Thomas Cooks konkurs. Den biträdande presschefen Lovisa Ernestam säger dock att effekterna hittills har varit begränsade för flygplatsen.

– Vi känner till att Thomas Cook har gått i konkurs, det påverkar två flighter härifrån i dag. Det är beklagligt för de resenärer som drabbas, säger hon.

Vet ni något om hur det kommer att bli under resten av veckan?

– Vi har uppgifter om idag, det är vad vi har.

Resejätten Thomas Cooks konkurs drabbar bland annat resenärer med Ving.

Måndagens inställda flyg drabbar enligt Ving att 1 706 personer som skulle ha rest från Sverige (3 146 totalt från Norden).

Samtidigt drabbas även 1 554 resenärer som skulle ha rest tillbaka till Sverige och totalt 3 375 som skulle ha rest tillbaka till Norden.

Ving hade på måndagen 16 956 kunder från Sverige (34 460 från hela Norden) ute på de olika destinationerna.

Antalet drabbade avgångar totalt: 20 till och från Sverige (31 Norden).

Källa: Ving

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.