Vill skärpa straff för civil olydnad

ANNONS
|

Förbudet att hålla hovbärande djur ådrog Bergheden sig 2007 sedan djurskyddsinspektörer varit tvungna att avliva hans två vanvårdade shetlandsponnyer. De var enligt inspektörerna höggradigt avmagrade på grund av underutfodring; det hö som stod dem till buds var gammalt och torrt, vattnet var smutsigt. Bland annat flöt där fyra döda fåglar. Det saknades också strö i stallboxarna där hästarna stod i torkad gödsel.

Nu upprörs Bergheden över "djur som släpps ut vind för våg och går en mycket plågsam död till mötes" och hävdar att straffen för den civila olydnaden att bryta sig in på farmerna och befria djuren inte är tillräckligt avskräckande för att djurrättsaktivisterna skall låta bli. De tvärtom "välkomnar det ofta som en del i aktiviteten".

ANNONS

Bergheden har svårt att se något gott i att "medvetet sabotera fullt laglig näringsverksamhet" och orsaka stor ekonomisk skada för djurägaren. Han anser att samhället med full kraft måste bekämpa dessa överträdelser, i synnerhet eftersom svenskt djurskydd är så gott att det är bättre att djur föds upp på farmer här än utomlands där det inte alla finns samma skydd och kontroll.

Bergheden kräver i sin riksdagsmotion att straffet för civil olydnad skärps.

ANNONS