Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill samarbeta med USA för att minska utsläpp

Trots att USA:s president Donald Trump valt att lämna klimatavtalet från Paris finns en tydlig ambition att de amerikanska utsläppen av växthusgaser ska minska. Det säger energiminister Ibrahim Baylan (S) efter ett möte med sin amerikanske motsvarighet, Rick Perry, i Peking.

- Han har i medier tidigare uttalat en annan uppfattning än presidenten. Min utgångspunkt var att försöka få med honom i konkreta samarbeten för att minska utsläppen, säger Baylan till TT.

Han är i Kina för att träffa energiministrar inom samarbetsorganen Clean Energy Ministerial (CEM) och Mission Innovation (MI), vars medlemsländer tillsammans står för 75 procent av utsläppen av växthusgaser. Ibrahim Baylan säger att Trumps besked att lämna Parisavtalet har varit ett givet samtalsämne, både under bilaterala möten och i snacket i korridorerna.

"Stick i stäv"

- Alla pratar om det, och glädjande nog har i princip alla andra bestämt sig för att fullfölja klimatavtalet. Det finns i dag en konsensus om att omställningen kommer att fortsätta ändå, för rena energikällor är gångbara på ett helt annat sätt än tidigare. Trots beskedet att USA lämnar klimatavtalet så tror en stor majoritet att omställningen kommer att fortsätta, även om det tyvärr inte sker med samma kraft, säger Baylan.

TT: Frågade du honom hur USA ska minska utsläppen, samtidigt som man enligt Trump ska satsa på "rent kol"?

- Hela det där resonemanget går stick i stäv med utvecklingen. Det känns som en förlegad diskussion. Redan nu är solkraft billigare än kolkraft. Men mitt möte handlade om hur vi kan stärka samarbetet och få med dem konkret för att minska utsläppen.

"Gyllene chans"

EU och de nordiska länderna står värd för nästa års ministermöten, CEM och MI, som kommer att ske i Öresundsregionen den 23–24 maj 2018. Sverige kommer dessutom att vara ordförande för det internationella energiorganet IEA:s ministermöte i november, vilket Baylan ser som "ett gyllene tillfälle" att påverka USA.

Rick Perry visade stort intresse för Sveriges energi- och miljöpolitik och Baylan ser flera möjliga områden till framtida samarbeten.

- Ett område som kom upp och som är högaktuellt är hur vi upprättar system för säkerhet och trygghet i elförsörjning och elöverföring. Där tror jag att vi kan få till ett samarbete ganska snabbt. Men även när det gäller innovation och forskning, säger Ibrahim Baylan.