Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnan sov och deltog inte frivilligt i samlaget men det insåg inte mannen, enligt hovrättens dom som nu överklagas till HD.

Vill att HD prövar våldtäkt vid sömn

En man hade samlag med en kvinna som sov – med andra ord deltog hon inte frivilligt. Men hovrätten friade honom från anklagelserna om våldtäkt alternativt det nya brottet oaktsam våldtäkt. Nu vill riksåklagaren att HD tar upp fallet, och tydliggör var gränsen för oaktsamhet går.

Mannen och kvinnan hade varit vänner länge. Även tidigare hade de sovit tillsammans, men det hade aldrig hänt något sexuellt dem emellan. Eftersom kvinnan hade svårt att ta sig hem en natt, fick hon sova över hos honom.

Hon var berusad, han hade tagit kokain. Kvinnan fick låna ett par mjukisbyxor, och gick och lade sig fullt påklädd. En stund senare vaknade hon av smärta när mannen hade samlag med henne.

Mannen åtalades för våldtäkt, alternativt oaktsam våldtäkt. Hovrätten konstaterade att det är klarlagt att mannen haft både vaginalt och analt sex med kvinnan, allt medan hon sov. Det står också klart att kvinnan inte deltog frivilligt. Rent objektivt är det därför fråga om ett brott.

Kunde tänt

Men mannen friades, för hovrätten tyckte inte att det var bevisat att mannen insåg att kvinnan sov. Och fortsätter man stegvis nedåt i "uppsåtsskalan" var det heller inte bevisat att han insåg risken för att kvinnan sov och inte deltog frivilligt, men var likgiltig inför detta. Han var heller inte grovt oaktsam i frågan om kvinnan deltog frivilligt eller inte, ansåg domstolen.

Riksåklagaren Petra Lundh håller inte med, och överklagar nu domen till Högsta domstolen. Mannen hävdar att kvinnan sade "mmm" när han frågade om hon ville ha sex. Men riksåklagaren anser att han kunde ha gjort mer för att försäkra sig att kvinnan verkligen var vaken och tyckte att det var okej.

- Han säger att han aldrig tittade på henne, och att det var mörkt i rummet. Men då hade han väl kunnat tända lampan, och tittat på henne, så hade han sett att hon sov. Det är riksåklagarens uppfattning att så slarvig får man inte vara, säger My Hedström, byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning.

- Nu ställer lagstiftaren stora krav på att man ska säkerställa att någon verkligen vill, då kan man inte säga att jag trodde det var okej för hon svarade ”mmm”.

"Typsituation"

Riksåklagaren yrkar visserligen på att mannen ska dömas för uppsåtligt våldtäkt i första hand, men främst är det bedömningen av det nya brottet oaktsam våldtäkt som är av intresse. Framför allt var den nedre gränsen för grov oaktsamhet går.

Det här målet illustrerar samtidigt en situation som inte är helt ovanlig: att personer som tidigare inte haft sex hamnar i samma säng i samband med en fest.

- De är påverkade av olika substanser, sedan sker det sexuella handlingar och den ena säger att han eller hon ville, och de har olika uppfattningar om det. På det sättet är det lite utav en typsituation, och det är ju bra då om Högsta domstolen ger vägledning. Hur stora krav kan man ställa på han eller hon tar reda på att den andra parten vill? säger My Hedström.