Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sportfiskarna vill att laxfiskereglerna anpassas bättre till hur många laxar som stiger i älvarna under en fiskesäsong. Arkivbild.

Vill ändra laxfiskeregler – Kanada förebild

Reglerna kring hur mycket lax som får fiskas i svenska älvar bör anpassas till hur många laxar som stiger i vattendragen under fiskesäsongen, tycker Sportfiskarna, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

I några av de 16 svenska älvarna går det numera att med hjälp av fiskeräknare i realtid följa hur många laxar som återvänder upp i sina födelseälvar för lek under våren och sommaren. Detta gör det möjligt att med kortare varsel ändra lokala regler för hur mycket fisk som fritidsfiskarna får ta upp.

I Kanada praktiseras redan den här typen av regler och landet lyfts fram som förebild.

- Under året kan de ändra reglerna. Om de ser att det inte återkommer så mycket lax så ser de direkt att här har vi problem och måste ingripa direkt. Eller de kan slå på fisket om de ser att nu kommer det mycket lax, säger Glenn Douglas från intresseorganisationen Sportfiskarna till radion.

Men vid Havs- och vattenmyndigheten, som har det yttersta inflytandet över laxfisket i Sverige, är man tveksam till ett liknande nationellt regelsystem som Kanadas. Eftersom perioden då laxen stiger i Östersjöälvarna är kort blir det svårt för myndigheten att hantera, menar man.