Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Vilks ser domslutet som en personlig upprättelse – och ett bevis för att hans livvaktsskydd är fortsatt motiverat. Arkivbild.

Vilks: Domen visar att hoten är på riktigt

Lars Vilks ser fängelsedomen mot mannen som planerade en mordkomplott mot honom som en personlig upprättelse. Men några förändringar i vardagen kommer domslutet inte att innebära för den kontroversielle konstnären.

Natten till tisdagen kom beskedet att en 53-årig irländsk-algerier dömts till 15 års fängelse för att ha rekryterat bland andra "Jihad Jane" till en mordkomplott mot Lars Vilks. Den svenske konstnären välkomnar domslutet och ser det som en personlig upprättelse.

- När saken rullades upp kom det fram många röster som hävdade att det var ren fantasi, att polisen hade överdrivet och allt möjligt. Nu har det kommit ett erkännande så får man ju tro att det ändå var på riktigt, säger Lars Vilks.

"Har inget hämndbehov"

Sedan flera år tillbaka lever Lars Vilks på hemlig ort med livvaktsskydd dygnet runt, och den kostsamma övervakningen har väckt kritik från flera håll.

- Det är besvärande för mig att jag alltid ska pekas ut som en person som skyddas på oriktiga grunder. Men uppenbarligen är det berättigat.

Den dömde mannen hade tidigare hävdat sig vara oskyldig, men under rättegången ändrade han sig och erkände brottet. Den 15-åriga fängelsedomen tycker Lars Vilks dock att är onödigt hård.

- Jag tycker man tar i där. I och med att han är avslöjad så är hotbilden borta och jag har inget hämndbehov.

Förändrar inte vardagen

Domslutet har beskrivits som slutpunkten för den nästa tio år långa härvan. Men för Lars Vilks, vars konstnärskap mer eller mindre har omgivits av kontroverser från start, kommer inte vardagen att förändras.

- Det besked jag fått är att det ligger en konstant hotbild och att jag är utpekad som ett möjligt mål. Om jag skulle släppas lös och det blev känt att jag var tillgänglig... det värsta är att det räcker med en person.

Men efter att ha levt med livvaktsskydd i så många år tar han vardagen med ro.

- Det är min naturliga tillvaro. Jag har inte drabbats psykiskt av det utan kunnat hantera det ganska väl.